“Vëllai im në Shqipëri punoi si gazetar në “Za Sloboda”, ndërsa gruaja e tij punonte në Radio Tirana, por ata u internuan pas …” Histori e rrallë familjare nga Mali i Zi

Dashnor Kaloçi

Memorie.alboton historinë e panjohur të familjes së madhe Margilaj nga shqiptarët e Triesi, Mali i Zi, të cilët njihen që nga koha e Perandorisë Osmane, kur shkuan në ndihmë të Bushatllinjëve të Shkodrës në luftërat e tyre kundër ushtrive të Kurt Pasha… Familja Margilaj u konfliktua pas vitit 1944 me regjimin Titoist dhe arratisjen e dy vëllezërve, Preloc dhe Gjoka, të cilët erdhën në Shqipëri me familjet e tyre, së pari u vendosën në gazetën “Za Sloboduu” (një organ i imigrantëve politikë jugosllavë). në Shqipëri) dhe Radio-Tirana si redaktorë dhe folës të gjuhës serbe, prej nga u internuan më vonë për dhjetë vjet në fshatrat e Myzeqesë, pasi shprehën pakënaqësitë e tyre për regjimin komunist të Enver Hoxhës. Dëshmia e rrallë e Vasel Margilaj për vëllain e tij Preloc,për etnogjenezën shqiptare.

“Në fund të qershorit 1856, forcat e ushtrisë malazeze iu afruan dhe rrethuan Triesi, duke dashur ta dogjën atë, ashtu si ata dogjën dhe shkatërruan të gjitha shtëpitë në Kuçi, ku ata vranë fëmijë në djep. Më 28 qershor, malazezët u afruan në qendrën e Triesi pa hasur ndonjë rezistencë dhe pa parë askënd atje, ata u kujtuan se Trinitare ishin larguar nga frika e maleve. Por, sapo komandanti i tyre iu afrua derës së shtëpisë së Mark Gilës, i cili në atë kohë ishte 78 vjeç, ai e kapi dhe e qëlloi në gojë me dy plumba, duke e lënë të vdekur komandantin malazez. Pas kësaj, të gjithë burrat e Triesi dolën nga pozicionet e tyre dhe filloi një betejë e ashpër, në të cilën u vranë 72 oficerë dhe ushtarë malazez, të cilët u varrosën aty pranë shtëpive të vëllezërve tanë Margilaj, duke vendosur një gur në secilin prej tyre. te varri. Ato 72 gurë kanë qëndruar atje për afro 100 vjet dhe janë larguar prej andej në 1945, kur udhëheqësi jugosllav Marshal Josip Broz Tito filloi të propagandonte idenë e Vëllazërisë. Ata u larguan prej andej në mënyrë që prania e atyre varreve të mos u kujtonte banorëve në ato pjesë të konflikteve dhe grindjeve të vjetra midis shqiptarëve dhe malazezëve. Kështu shprehet Vasel Margilaj, një nga pinjollët e fundit të familjes më të madhe shqiptare nga Trieshi i Malit të Zi, i cili na tregoi tërë historinë e të parëve të tij që luftuan, kujtoi atë histori të largët, të treguar në disa breza. gati 500 vjet kundër turqve dhe malazezëve, që nga Gegë Doshi, djali i Dosh Lulashi, i cili u vra në qytetin e Shkodrës në fillim të shekullit të 17-të, duke luftuar kundër forcave të Kurt Pasha, deri në të fundit, Preloc Margilaj, etj. studiuesi i njohur i etnogjenezës së shqiptarëve i cili është edhe vëllai më i madh i Vaselit, i cili ndërroi jetë katër muaj më parë pasi vuante për gati 10 vjet të internuar nga regjimi komunist i Enver Hoxhës në fushat e Myzeqesë. Por kush është fisi i Margilaj dhe cila është origjina e tyre? Kush janë burrat e bagazhit të asaj familje që kanë bërë një emër të shkëlqyeshëm në historinë e Shqipërisë duke luftuar kundër turqve dhe malazezëve? Cilat janë lidhjet e Margilaj me gjeneralin e njohur, Sokol Baci, i cili organizoi dhe drejtoi takimin në Korita të Triesi, ku së bashku me Dedë Gjon Luli, Isa Boletini, Mehmet Shpendin, Bajram Curri, etj., Ata hartuan Memorandumin e famshëm Greca, duke kërkuar Stambolli për autonominë e Shqipërisë? Kush është Preloc Margilaj dhe pse e la Trieshin ndërsa ishte duke ikur në Shqipëri në 1951, dhe si u internua në kampe pune të detyruar për 10 vjet nga regjimi komunist i Enver Hoxhës? Lidhur me këto dhe shumë ngjarje të tjera, prova, fakte dhe histori të tjera nga trungu i familjes Margilaj, na prezanton Vasel Margilaj, i cili jetonte në Tuz të Malit të Zi, një historian dhe studiues i mirënjohur i atyre tre territoreve shqiptare nën Malin e Zi. e cila, veç të tjerash, ka hapur shkollën e parë shqipe në Triesh, duke e quajtur atë “Gjergj Kastriot Skënderbeu”.

Origjina e Margilaj

Lidhur me origjinën e familjes Margilaj dhe kush ishin të parët nga ajo familje që bënë emër në histori, Vasel Margilaj dëshmoi: prej të parëve tanë është nga Trieshi. Për anëtarët e parë të familjes sonë ka dokumente dhe të dhëna arkivore. Midis tyre është Dosh Lulashi, i cili lindi në fillim të shekullit të 17-të dhe ishte një mik i ngushtë i Bushatllinjtë, një miqësi që familja e tij e ka ruajtur për dekada. Dosh Lulashi, jetoi deri në moshën 96 dhe vdiq atje në fund të vitit 1700. Doshi kishte dy djem: Gegë Doshi, i cili u vra në Shkodër sepse atje ku kishte shkuar për të luftuar kundër ushtrisë së Kurt Pasha për të ndihmuar Bushatllinjtë. dhe djali i tij, Gil Doshin, i cili vdiq në Edirne të Turqisë në 1779, pasi ai dhe dy djemtë e tij, Mehmet Pashë Bushatlli, shkuan për të shtypur një kryengritje nga Grekët. Pas vdekjes së tij, shoku i tij i ngushtë Pjetër Vakacaci, z. i cili shërbeu si roje i tij, varrosi trupin e tij në Edrene. Ai solli rrobat, armët dhe kalin në Triesh. Në ditën kur familja po priste ngushëllim dhe po organizonte ceremoninë e varrimit të Gilës, afër morgut dhe armëve të tij, iu afrua kali, i cili menjëherë u rrëzua në tokë i vdekur. Pas kësaj, Karamahmut Pasha, i cili ishte edhe mik i familjes sonë, urdhëroi që kali i Gilas të varroset me të gjitha nderimet që i dhurohen një ushtari të rënë. Dhe kështu ndodhi, pasi kali u varros me të njëjtat ceremoni si mjeshtri i saj Gila. i cili u rrëzua menjëherë në tokë i vdekur. Pas kësaj, Karamahmut Pasha, i cili ishte edhe mik i familjes sonë, urdhëroi që kali i Gilas të varroset me të gjitha nderimet që i dhurohen një ushtari të rënë. Dhe kështu ndodhi, pasi kali u varros me të njëjtat ceremoni si mjeshtri i saj Gila. i cili u rrëzua menjëherë në tokë i vdekur. Pas kësaj, Karamahmut Pasha, i cili ishte edhe mik i familjes sonë, urdhëroi që kali i Gilas të varroset me të gjitha nderimet që i dhurohen një ushtari të rënë. Dhe kështu ndodhi, pasi kali u varros me të njëjtat ceremoni si mjeshtri i saj Gila.

Margilaj, udhëheqës i shqiptarëve të Trieshi

Por si vazhdon historia e të parëve të fisit Margilaj me shekuj? Lidhur me këtë, Vaseli Margilaj na dëshmoi: “Para se të vritej, Gil Doshi (djali i Dosh Lulashi), i cili ishte drejtuesi i malësorëve të Triesi dhe komandanti i ushtrisë turke në luftën për të shtypur kryengritjen Greke në Edrene, ai ishte i njohur edhe për luftën që zhvilloi në 1770 në Podgoricë, ku ishte komandant i malësorëve të Grudës, Hotit dhe Triesit, kundër forcave të Ushtrisë Malazeze. Sipas burimeve arkivore të botuara në Historinë e Malit të Zi, 12 ushtarë malazez u vranë dhe 60 të tjerë u plagosën në atë luftë. Gil Doshi ishte gjithashtu shumë i njohur për atë që bëri për të shpëtuar jetën e provës së tij (vëllai që kishte pirë gjak) kur shkoi të furnizohej me barut në Vezier në Shkodër. Në kohën kur Gil Doshi me kalë me shokun e tij, Pjetër Vuksani, po kalonte pranë Arra e Madhe, ata panë një turmë të madhe njerëzish të mbledhur diku larg tyre. Kureshtar, Gila pyeti disa shitës dyqanesh pse ata njerëz ishin mbledhur atje dhe ata, pa dijeni se kush ishte ai, u përgjigj se hetimi i Vriesvoda (komandant) i Tries, Gil Doshi, do të varur atje. Si e mori këtë përgjigje, Gila i tha shokut të tij, se diçka po ndodhte dhe ai duhej të vraponte pas tij. Gila u ngut te kali, dhe kur u afrua, ai hyri midis turmës dhe, duke shkelur rrethimin e xhandarëve të Turqisë, iu afrua dhe tërhoqi shpatën e tij dhe preu litarin e provës së tij, të cilën ata sapo e kishin hequr nga jashtëqitja. Pas kësaj, Gila i tha provës që ishte dënuar me vdekje, pasi ai kishte vrarë dy ushtarë turq, për të ikur në shtëpi, pasi do të fliste me Vezirin. Pas kësaj, Gila shkon në Vizier, i cili pranoi kërkesën e tij për të falur provën e tij “, tha Vasel Margilaj, një nga legjendat për anëtarët e parë të familjes së trungut të tij, ngjarje të cilat janë të njohura jo vetëm kujtimi i brezave, por edhe nga arkivat e Stambollit dhe Malit të Zi.

Vrasja e Preloc Margilaj

Sipas Vasel Margilaj, Mar Gila, i cili vrau Vojvodina malazeze në Triesh në moshën 78 vjeç, ku u vranë 71 ushtarë dhe oficerë të tjerë, kishte një djalë të quajtur Preloc Marku. Lidhur me Prelocin dhe pasardhësit e tij të fisit Margilaj, të cilët trashëguan rolin e Komandantit (Vojvoda) të Triesi në luftën kundër turqve dhe shkopit, Vesel Margilaj tha: “Djali i Mar Gila u quajt Preloc Marku dhe është gjyshi ynë, Marku Babai i Tomit. Margilajt, i cili është babai ynë. Preloci, i cili lindi në 1874, trashëgoi vendin e Komandantit të Trieshas që mbante bagazhin e familjes sonë, dhe ai jetoi deri në vitin 1876, kur u vra nga malazezët që kishin sulmuar Kuçi dhe Fundnën. Tre ditë pas vrasjes së Preloc Marku, forcat malazeze pushtuan të gjithë Triesin, duke detyruar të gjithë fshatarët e asaj krahine të zhvendosen prej andej dhe të vendosen në Guci, Vuciterna dhe ultësirat perëndimore të Shqipërisë, ku pasardhësit e tyre akoma jetojnë sot … Pas vdekjes së Preloc Margilaj, si i pari i fisit tonë, ai mbeti djali i tij , Tom Preloci, i cili është gjyshi ynë. Toma jetoi për ca kohë në Luginën e Cemit, ku u martua me vajzën e gjeneralit të njohur, Sokol Baci, Gjelina. Toma jetoi në moshën 78 vjeç dhe vdiq në Shkodër në vitin 1927, ku u varros. Toma kishte një djalë, Marka Tom Margilajn, i cili është babai im, i cili lindi në 1893 në Triesh, dhe pasi mbaroi shkollën fillore atje, për ca kohë deri në vitin 1917, ai punoi në Podgorica, në dyqanet e Sokol Baci. Babai ynë Toma ka marrë pjesë në luftërat kundër turqve që në moshën 17 vjeç dhe pas Luftës së Parë Botërore, ai shkoi në Itali ku qëndroi tre vjet dhe mori radhët e oficerit. Pasi u kthye nga Italia, At Marku erdhi në Triesh, ku trashëgoi vendin e babait të tij Thomas, si komandant të malësorëve të Treshit. Menjëherë pas pushtimit të Shqipërisë, rreth vitit 1941, babai ynë Toma u thirri disa herë në Tiranë nga Mehdi Bej Frashëri, Ernest Koliqi, Mul Delia, etj., Personalitete të asaj kohe, të cilët e njihnin dhe respektonin Markun si të parin e Provave, por ai nuk pranoi asnjë post apo zyrë zyrtare. Vitet i kaloi vitet e fundit të jetës së tij në Tuz, ku vdiq në vitin 1979 ”, – i tha Veseli babait të tij Marku, i cili ishte gjiri i fundit i familjes Margilaj, i cili trashëgoi vendin e të parëve të tij, si udhëheqës dhe komandant. të malësorëve Trinitar në luftërat kundër turqve dhe malazezëve.

Mbërritja në Shqipëri dhe internimi në Lushnjë

Si u zhvilluan ngjarjet më pas me burrat e familjes Margilaj dhe djemtë e Marka Toma, Preloc, Gjoni, Gjoka dhe Vaseli? Në këtë drejtim, Vaseli dëshiron të flasë më shumë për Preloc, vëllai i tij i madh, i cili ndërroi jetë disa vjet më parë, vetëm disa ditë pasi botoi librin e tij të lavdërimit, “Shqiptarët flasin ilirisht”, i cili është vlerësuar. nga studiues të albanologjisë dhe historianë, si një nga monumentet e etnogjenezës së shqiptarëve. Por, cila është e kaluara e Prelocit dhe pse u internua nga regjimi komunist i Enver Hoxhës? Në këtë drejtim, Vaseli kujtoi: “Vëllai ynë i madh Preloci lindi në Triepsh në vitin 1924 dhe pasi mbaroi shkollën fillore në Tuz, ai vazhdoi studimet në Institutin Teknik-Ushtarak Kragujevac dhe më pas përfundoi seminarin e tij në Danillovgrad. Gjatë periudhës së okupimit nazifashist të Shqipërisë (1939-1944), Preloci shkoi në Kosovë, ku ndoqi mësimet në gjimnazin e Prishtinës, dhe gjatë asaj kohe u shoqërua ngushtë me Lëvizjen Antifashiste. Në atë kohë, ai u arrestua nga gjermanët dhe, pasi u mbajt për ca kohë në një kamp internimi në Prishtinë, u dërgua në kampe gjermane, ku u la i lirë vetëm pasi ndërhynë aleatët anglo-amerikanë. Pasi u la i lirë nga kampet naziste, Preloci u kthye në Kosovë, ku u emërua zv / shef i degës së Prizrenit në Ministrinë e Brendshme. Duke parë situatën e vështirë në të cilën shqiptarët u trajtuan atje, Preloci u largua nga Kosova dhe u kthye këtu në qytetin e tij të lindjes, ku u emërua mësues në shkollën fillore të Tuzit. Në atë kohë Preloci vazhdoi në Institutin e Lartë Pedagogjik për Histori-Gjeografi dhe u diplomua në vitin 1948. Në 1949, ai u emërua Drejtor i Shkollës Fillore Tuz dhe anëtar i Këshillit të Arsimit në Ministrinë e Arsimit të Republikës së Malit të Zi. Po atë vit, Preloci dhe gruaja e tij, Angelina, ikën nga Mali i Zi, duke kërkuar azil politik në Shqipëri, gjë që e përkeqësoi situatën time këtu në Tuz nga mbikëqyrje dhe mbikëqyrje e vazhdueshme nga shërbimet sekrete jugosllave (UDB), të cilët më shihnin si armik, pasi kisha dy vëllezër, Gjoka dhe Preloc, të cilët kishin ikur në Shqipëri. Pasi Tirana zyrtare dha azil politik në Preloc dhe Angelina, ata u vendosën. Preloci u emërua redaktor i gazetës Za Za Slovodu, e cila ishte një organ i emigrantëve jugosllavë në Shqipëri, dhe Angelina u emërua drejtuese në Radio Tirana për shfaqjen në gjuhën serbe. në atë kohë Preloci u regjistrua dhe mori provimet në Fakultetin e Historisë dhe Filologjisë të Universitetit të Tiranës, të cilat ai nuk arriti t’i përfundojë, sepse u internua pasi filloi të flasë kundër politikës që ndiqet nga regjimi komunist i Enver Hoxhës . Pas kësaj, Preloc dhe Angelina u internuan në kampe pune të detyruara në Myzeqe, ku ata qëndruan për dhjetë vjet duke punuar në punët më të vështira. Në vitin 1972, Preloc dhe Angelina u dënuan me dhjetë vjet në internim dhe duke parë kushtet e rënda në të cilat ata jetuan në ato vite, zhgënjim jo të plotë, ata u detyruan të bëjnë një kërkesë për t’u kthyer në vendlindje. , në Mal të Zi. Bazuar në një politikë zbutjeje që kishte filluar në kohën midis Jugosllavisë dhe Shqipërisë, Prelocit iu dha një kërkesë për riatdhesim. Pasi u kthye në qytetin e tij të lindjes, Preloci jetoi në Podgoricë ku iu përkushtua vetëm studimeve për etnogjenezën e shqiptarëve. Pas disa vitesh punë, ai arriti ta përfundojë atë studim vetëm vitin e kaluar, dhe kur kishin kaluar vetëm disa ditë nga botimi i librit, gruaja e tij, Angelina, ndërroi jetë. Vdekja e saj ishte një goditje për Prelocin, pasi ato ishin të lidhura ngushtë me njëra-tjetrën dhe kishin jetuar një jetë me shumë peripeci. Bazuar në këtë, Preloci dukej se nuk dëshironte më të jetonte dhe vdiq vetëm disa ditë më vonë ”, Vasel Margilaj tregon për vëllain e tij Preloc dhe bagazhin e tërë familjes së tij me origjinë nga Trieshi, një nga shqiptarët më të famshëm të Malit të Zi. Preloci jetonte në Podgoricë ku iu përkushtua vetëm studimeve për etnogjenezën e shqiptarëve. Pas disa vitesh punë, ai arriti ta përfundojë atë studim vetëm vitin e kaluar, dhe kur kishin kaluar vetëm disa ditë nga botimi i librit, gruaja e tij, Angelina, ndërroi jetë. Vdekja e saj ishte një goditje për Prelocin, pasi ato ishin të lidhura ngushtë me njëra-tjetrën dhe kishin jetuar një jetë me shumë peripeci. Bazuar në këtë, Preloci dukej se nuk dëshironte më të jetonte dhe vdiq vetëm disa ditë më vonë ”, Vasel Margilaj tregon për vëllain e tij Preloc dhe bagazhin e tërë familjes së tij me origjinë nga Trieshi, një nga shqiptarët më të famshëm të Malit të Zi. Preloci jetonte në Podgoricë ku iu përkushtua vetëm studimeve për etnogjenezën e shqiptarëve. Pas disa vitesh punë, ai arriti ta përfundojë atë studim vetëm vitin e kaluar, dhe kur kishin kaluar vetëm disa ditë nga botimi i librit, gruaja e tij, Angelina, ndërroi jetë. Vdekja e saj ishte një goditje për Prelocin, pasi ato ishin të lidhura ngushtë me njëra-tjetrën dhe kishin jetuar një jetë me shumë peripeci. Bazuar në këtë, Preloci dukej se nuk dëshironte më të jetonte dhe vdiq vetëm disa ditë më vonë ”, Vasel Margilaj tregon për vëllain e tij Preloc dhe bagazhin e tërë familjes së tij me origjinë nga Trieshi, një nga shqiptarët më të famshëm të Malit të Zi. pasi ishin të lidhur ngushtë me njëri-tjetrin dhe kishin jetuar një jetë me shumë peripeci. Bazuar në këtë, Preloci dukej se nuk dëshironte më të jetonte dhe vdiq vetëm disa ditë më vonë. pasi ishin të lidhur ngushtë me njëri-tjetrin dhe kishin jetuar një jetë me shumë peripeci. Bazuar në këtë, Preloci dukej se nuk dëshironte më të jetonte dhe vdiq vetëm disa ditë më vonë ”, Vasel Margilaj tregon për vëllain e tij Preloc dhe bagazhin e tërë familjes së tij me origjinë nga Trieshi, një nga shqiptarët më të famshëm të Malit të Zi.

Libri “Shqiptarët flasin ilirisht”, nga Preloc Margilaj

Një libër voluminoz dhe shumë luksoz me titull “Shqiptarët flasin ilirisht”, autori Preloc Margilaj, i cili u botua fillimisht në Mal të Zi dhe u shpërnda kohët e fundit në të gjitha qytetet e Shqipërisë, na nxiti të punojmë me Gjok Margilaj, vëllain e tij. të Prelocit, i cili ka jetuar për vite të tëra në qytetin e Fierit, për të marrë rrugën për në Tuzi, për të takuar vëllain tjetër të autorit të librit që ndërroi jetë kohët e fundit, në mënyrë që të mësojë diçka më shumë rreth historisë së kësaj familje, një nga më të vjetrit dhe më të dëgjuarit nga shqiptarët në Mal të Zi. Gjithashtu një nga qëllimet e udhëtimit tonë në Tuz është të njohim jetën e Prelocit, autorit të këtij libri, të cilin studiuesit e albanologjisë dhe historianët e mirënjohur Sherif Delvina dhe Hysni Myzyri, e konsiderojnë superlative, duke e konsideruar atë si një nga monumentet më të mëdha të etnogjenezës shqiptare. Vasel Margilaj, i cili akoma jetonte atje në trojet e tij të lindjes, u gjet në shtëpinë e tij në Tuz, jo larg nga qendra e qytetit të vogël të populluar nga afro 8,000 shqiptarë autoktonë, të vendosur atje në thellësi të shekujve. Në atë shtëpi ku qëndron flamuri i qëndisur shqiptar menjëherë, Vasel Margilaj jetoi i vetëm me zonjën e tij, sepse së fundmi, dy fatkeqësi të mëdha kishin goditur atë familje, duke i shkëputur para kohe nga jeta, dy djemtë dhe ata, Mirashi dhe Sokolin. Pas mikpritjes së mirënjohur malore që na ofroi nga ajo familje, e cila ruajti me shumë fanatizëm zakonet e të parëve të tyre si dhe të gjithë banorët e asaj krahine, pasi mësuan qëllimin e vizitës sonë, Vasel Margilaj së bashku me djalin e tij Noshin , i cili u diplomua në Universitetin e Prishtinës dhe jetoi afër me gruan e tij dhe tre fëmijët,

 

Në Triesh, në tokat e grushtit të Margilaj

 

Në këto vende janë rrënojat e tokave të asaj familje të vjetër me tradita të lashta atdhetare, si dhe varret e të lashtëve. Ndërsa po udhëtonim në drejtim të Triesi, i cili është pak kilometra larg. larg Tuzit, dhe në kufi me Hoti, Gruda, Kelmendi, Rakona, Koja dhe Fundna, në të dy anët e rrugës që gjarpëron rrëzë malit Deçiç, ku në vitin 1907, Ded Gjo Luli luftoi dhe ngriti flamurin shqiptar, na tha Vaseli disa shtëpi të braktisura. Ai nuk mund ta fshehte shqetësimin e tij për braktisjen e atyre fshatrave dhe ikjen e shqiptarëve nga trojet e tyre, të cilat ata i kanë larë me gjak ndër shekuj. Gjatë udhëtimit në të dy anët e rrugës për në Triesh, askush nuk mund ta shihte, pasi banorët e tyre kishin emigruar në Shtetet e Bashkuara. Pas këtij udhëtimi prej rreth një ore, arritëm në Triesh, ku askush nuk jetonte në shtëpitë e tij të vjetra. Vasel Margilaj dhe vëllai i tij Gjoka na treguan për rrënojat e themeleve të shtëpive të të parëve të tyre, të cilat datojnë që nga 1100, dhe vëllazëria e Margilaj ka jetuar me shekuj. Në këto themele, gurët e harlisur si ato të kështjellave të lashta dallohen. Sa i përket asaj që mund të kenë qenë ato mure të vjetra, disa prej të cilave janë ndërtuar me aq kujdes, Vaseli nuk mund të na tregojë asgjë të saktë, pasi që sipas tij “është punë e specialistëve dhe arkeologëve”. Por ai tha që kërkimet dhe gërmimet nuk ishin realizuar me qëllim ndër vite, pasi mund të mos ketë pasur objekte me interes për arkeologët malazez. Vetëm disa metra larg vendbanimeve, Vaseli na tha që 72 oficerë dhe ushtarë malazez u varrosën atje, i cili u vra duke luftuar me Margilaj në Triesh në 1856 pasi ata u përpoqën ta digjnin dhe ta shkatërrojnë atë si dhe Kuçi, ku vranë fëmijë dhe djep. Sipas Vaselit, ato 72 gurë mbetën atje për gati 100 vjet dhe u hoqën nga aty në vitin 1945, kur udhëheqësi jugosllav Marshal Josip Broz Tito filloi të propagandonte politikën “Bashkim-Vëllazëri”. Pas kësaj, Vaseli na çoi për të parë shkollën e fshatit, ku shkruhet “Gjergj Kastriot Skëndërbeu” në gjuhën shqipe dhe serbe. Lidhur me ndërtimin e kësaj shkolle në fillim të viteve ’50, ai na tha që ai erdhi para liderit komunist të Malit të Zi, Blallao Jovanovi kërkesë, duke insistuar për këtë, në emër të të gjithë shqiptarëve të Triesi … Pak më tej, ajo shkollë, e cila për fat të keq ka mbetur i shkretë sepse nuk ka më studentë që studiojnë atje, Vaseli na shoqëroi në kishën e fshatit, ku u varros për herë të parë në gjuhën shqipe, pikërisht kur u hap shkolla, gjithmonë pas insistimit të tij për një vëlla patriot, i cili shërbeu atje në ato vite. Duke vazhduar rrugën më tej, para syve tanë u shfaq bukuri e rrallë përrallore e Luginës së Cemit, me kanionet që zbresin në atë lumë dhe turistët e huaj me të drejtë e kanë quajtur atë “Kolorado Shqiptare”. Në rrugën e kthimit, Vaseli gjithashtu na tregoi rrugën e gjatë malore, e cila përshkon lumin Cemi nga lart, përpara krahinës, përballë provincës së Grudës, rrugë kjo që do të lejonte një kohë më të shkurtër për shqiptarët e Malit të Zi të lëviznin drejt Kosovës . Ajo rrugë u hap vetëm me iniciativën e Vaseli, i cili kishte shkuar tre herë në SH.B.A./Memorie.al