Si u arrestua, Josip Broz Tito në Rusi, zbulohet e tërë ngjarja nga Nikita Bondarev

Nikita Bondarev, një shkencëtar politik dhe autor i librit “Misteri Tito. Moska ishte Josip Broz” shpjegon pak detaje për marrëdhënien e Josip Broz Tito dhe BRSS, si dhe nëse me të vërtetë ishte një i burgosur lufte në Luftën e Parë Botërore.

“Dihet se që nga fillimi Tito nuk ishte njeriu i duhur për Stalinin për ta parë atë në krye të Jugosllavisë, për disa arsye, mbase Tito kishte lidhje të mira me Britaninë e Madhe, disa thonë se ai kishte mësuar gjuhën angleze nga shërbimi i inteligjencës para luftës”, shpjegon Bondarev.

Në një intervistë për një nga botimet e mëparshme në “Kurir”, Bondarev foli për arsyen pse në vitin 1948 kishte një ndarje midis Stalinit dhe Titos, por edhe lidhur me marrëdhëniet e tij të mëparshme me Bashkimin Sovjetik.

I pyetur se si u kap Tito në Luftën e Parë Botërore dhe atë që ai bëri në burgjet ruse në fillim të të njëzetave, Bondarev thotë se ai “pëlqente të fliste për mënyrën se si ai dyshonte se u kap nga Çerkezët, raporton “Kurir”.

“Pasi kam studiuar dokumente u konstatua se atë nuk e kishin kapur Çerkezët, por Tito ishte kapur nga njësitë e komandës së Mannerheimit. Ai më vonë plagoset, dhe vendoset në një spital në manastirin ortodoks Sviyazhsk, në Tatarstanin e sotëm. Dhe pas gjithë kësaj kohe, ai ishte vendosur në periferi të Rusisë, në rajonet me shumicë të popullsisë jo-ruse”, tha Bondarev, duke shtuar se Tito shkoi në Petersburg, ku ai synonte të kalonte kufirin sovjetik finlandez për të ikur. Por u kap dhe u burgos nga Pjetri në Kështjellën e Palit, ku ai u lirua mandej me shumë vështirësi.

“Nëse do të gjykonim vetëm për faktet, qyteti më i madh rus që Tito e pa gjatë qëndrimit të tij në Rusi ishte Omsk, dhe nuk ishte larg kryeqytetit.”

Tito gjithmonë ka qenë krejtësisht indiferent ndaj çështjeve të fesë. Ai nuk ishte një ateist i rastësishëm: as në rininë e as në moshën e tij të pjekur. Ai, kur erdhi në pushtet, si komunistë, kreu një propagandë anti-fetare. Tito ishte thjesht shumë pragmatik.

Lexo më shumë në: http://www.gazetaexpress.com/lajme/si-u-arrestua-tito-ne-rusi-zbulohet-e-tere-ngjarja-537563/?utm_source=referral&utm_medium=web&utm_campaign=copyright