Si torturoheshin të internuarit e kampit nr.4 në Tepelenë vetëm se ishin nga Shqipëria e Veriut

Kastriot Dervishi, ish-kreu i arkivit në Ministrinë e Brendshme ka nxjerr sot një ekstrakt që daton në vitin 1951 për një nga kampet më famëkeqe të internimit, atë të Tepelenës.

Në këtë ekstrakt, thuhet se në kamp një sasi njerëzish mbahen krejt të zhveshur pse janë nga veriu dhe se kanë një pjesë të gjatë që rrinë në kampe. “Qëndrimi i tyre i zhveshur nuk bën qëndrim të mirë politik”, thuhet në dokument.

1951/Të internuarit e kampit nr.4 në Tepelenë

Në raportin e datës 30 korrik 1951 për gjendjen në kampet e internimit, të punës dhe në burgje, të kryetarit të Degës së Kampeve e Burgjeve në Drejtorinë e Policisë Popullore, në Ministrinë e Punëve të Brendshme, Sabri Sevrani, bëhet një përshkrim i përgjithshëm i gjendjes. Në atë kohë, në Shqipëri ishin vetëm dy kampe pune të detyruar, nr.1 në Podgorie dhe nr.2 në Peqin, disa kampe internimi dhe disa burgje. Për gjendjen e vështirë në kampin nr.4 të Tepelenës, mjafton të lexohet pjesa e mëposhtme:
“Kampeve të internimit, të punës dhe një pjesë e të burgosurve që kanë shumë vjet në burgje, në lidhje me veshmbathjen, nuk u është dhënë asgjë deri më sot në bazë të ligjit nr.1188, datë 5.12.1950, ajo që u takon. Në kampin e internimit të Tepelenës kemi një sasi njerëzish që janë pothuaj krejt të zhveshur pse janë nga veriu dhe se kanë një pjesë të gjatë që rrinë në kampe (u duken mishrat). Qëndrimi i tyre i zhveshur nuk bën qëndrim të mirë politik”