Sali Berisha jep alarmin: Shqipëria rrezikon kthimin e vizave për zonën Shengen

Një tjetër alarm për rikthimin e vizave vjen për Shqipërinë, këtë herë nga zona Shengen, ku në vitin 2021, të gjithë mbajtësit e pasaportave shqiptare që dëshirojnë të udhëtojnë në ndonjë nga vendet që i përkasin Zonës Shengen do të duhet të bëjnë kërkesë dhe të marrin një ETIAS.

Denoncimi është bërë publik edhe nga ish-kryeministri Berisha që i referohet denoncimit të qytetarit digjital.

Postimi i plotë i Berishës në Facebook:
“Nje mesazh trondites!

Lexoni mesazhin e qytetarit dixhital. sb RIKTHEHEN “AMBASADAT” PER TË LËVIZUR JASHTË VENDIT! Nga viti 2021, të gjithë mbajtësit e pasaportave shqiptare që dëshirojnë të udhëtojnë në ndonjë nga vendet që i përkasin Zonës Shengen do të duhet të bëjnë kërkesë dhe të marrin një ETIAS.

ETIAS qëndron për Sistemin e Informacionit dhe Autorizimit Evropian të Udhëtimit dhe është një sistem i ri i zbatuar për të regjistruar udhëtarët e heqjes së vizave kur hyjnë dhe dalin nga vendet e Shengenit.

Edhe pse është pjesë e Evropës, Shqipëria nuk është një vend anëtar i Zonës së Shengenit dhe as pjesë e Bashkimit Evropian për momentin. Është për këtë arsye që shtetasit shqiptarë, megjithëse janë shtetas evropianë, do të kërkojnë heqjen e vizës ETIAS kur planifikojnë të vizitojnë vendet që i përkasin Zonës Shengen.

Mbajtësve të pasaportave shqiptare do t’u kërkohet të plotësojnë një aplikim në internet me informacionin e tyre personal në mënyrë që të marrin një heqje elektronike të vizës për Shengen para se të udhëtojnë në vendet anëtare nga Shqipëria”.