Rreziku i përhapjes së koronavirusi, qeveria shqiptare merr masa të reja shtrënguese

Në Shqipëri, qeveria ka mundësi të ashpërsojë masat shtrënguese, në ofrimin e shërbesave për kufizuar shtrirjen e përhapjes së koronavirusit. Mbyllja e lokaleve, barave dhe restonrante, një gjë e cila mund të mbahet në zbatim për Tiranën dhe Durrësin, do të shtohet dhe në zona të tjera. Duke shikuar nga nesër “ zinxhiri i ndalimit të aktivitetit të rezervave të qytetarëve shtrihet përtej Tiranës –Durrësit, në qarqet Shkodër, Lezhë, Elbasan, Fier dhe Vlorë. Kudo do të mbyllen po njësoj të lokale lokale dhe shërbime të mbyllura si në Tiranë e në Durrës ”, deklaroi mbrëmjen e të premtes kryeministri Edi Rama në një videomesazh në Facebook. Ndërkohë një ditë i caktuar për firmosur nga ministria e Shëndetësisë Ogerta Manastirliu, që mban datën 12 Marsi, dhe ku jeni i shpërndarë shitësi autoritar i Vetëvendosjes, shtrëngimi i kësaj ndalese në gjithë vendin, deri në 3 Prill.

Nga mënyragjesi i të premtes, deri në dielën në mesnatë, ka nisur ndalimi i qarkullimit të automjeteve private dhe transportin në 8 qytete të vendit, Tiranë, Durrës, Elbasan, Lushnje, Fier, Vlorë, Shkodër dhe Lezhë. Porosit se do të mund të përmirësohet për ditët e ardhshme, si do të kuptohet kryeministri Edi Rama, do të njoftojë se “ nga dita e diel” në 06:00 do të ndalohet jo vetëm qarkullimi brenda po ashtu në rrugët nacionale nga lidhin Vlorën me Fierin, Fierin me Lushnjen dhe Shkodrën me Lezhën, pra perimetri i mbrojtjes do të caktohen dhe do të ndalohen edhe qarkullimi mes Elbasanit dhe Korçës. Do të thotë se në perimetrin e blinduar do të këputen lidhjet mes të qyteteve për autobusët, apo makinat private, do të qarkullojnë vetëm automjetet ku hyjnë në kategoritë e lejuara brenda perimetrit Tiranë-Durrës“.

Madje kryeministri paralajmëroi dhe aktivitete private që të marrin masa për transportin e shërbesve të gomave. Të gjitha kompanitë e prodhuara dhe më shumë të ofruara më shumë për aktivitete të ndaluara, dëshironi të merrni masa që keni mundësi të ofroni transportin e punonjësve të gomave, duke e lejuar këtë autobus të akredituar nga Policia e Shtetit ose të akreditojë shërbimet e shërbimit. gomave Shërbëtorët e administratës që nuk mund të kenë shkëputur nga puna dhe nuk mund të drejtohen nga unë nga interneti mund të sigurohen kur kërkojnë të hënë të njohin me kartelën e identifikojnë për qarkulluar me automjetin e gomave private.”, Tha kryeministri. Megjithatë kërkesa për transportin e punonjësve me autobusin e vet se bie ndesh me vetë masat që Qeveria ka mundësi për ndërprerjen e transportit publik, apo më kërkoni për shërbime më shumë më shumë për shërbimet më të mira në shërbimet e mjedise të mbyllura për të garantuar një distancë sigurie paraprake paktën 1 metër e gjysëm nga shërbimi, te tjetri, pikërisht për të evituar grupe personash në mjedise të mbyllura.

Kufijtë thanë të mbyllur

Ky paketë ditë më parë njoftoi ndërprerjen e fluturimeve dhe linjave detare për pasagjerët me Italinë, kryeministrin Edi Rama njofton për një shërbim të thjeshtë, duke nisur nga nesër dhe me  Greqinë . Kemi sot të ndërpresim fluturimet, transportin detar dhe atë tokësor me autobus me Greqinë fqinje. Për momentin, autoveturat do të vijojnë të lëvizin normalisht, po kështu, transporti i mallrave, tani nuk do të bëjmë ndërhyrje ”, theksoi zoti Rama.

Nga ana e saj  Maqedonia e Veriut  ka vetëm mbylljen e pikës së kalimit të Bllatës. Maqedonia e Veriut, ka mundësinë e mbylljes së hyrjes në Doganën e Bllatës dhe ta vendosë Dibrën e Madhe në rregjim masash shtrënguese “, njoftoi zoti Rama.

Kosova  ofron, pas zbulimit të premten të dy rasteve të para meje koronavirus dhe në territorin e saj, ka mbyllje e kufijve tokësorë për udhëtarët që hyni në Kosovë, ofroni për qytetarët e saj, do të mundësoni që të bëni t’I nënhstrohen kontrollleve ushtrime dhe vetë karantinimit për 14 ditë.

Mali i Zi  nga ana e tij ka dhurata për momentin të kufizohet vetëm njërën nga pikat e kalimit kufitar. Sipas një njoftimi të policisë shqiptare, nga ora 21,00 e mbrëmjes së premtes  “deri në një urdhër për të dytët”, do të bllokohet zgjidhja e shtetasve dhe mjetet që dëshirojnë të hyjnë në ndihmë ose të dalin për pikave të Kalimit Kufitar në Muriqan dhe Vermosh. Kurse në Pikën e Kalimit Kufitar, Hani i Hotit, do të vazhdojmë lëvizjen, si në hyrje dhe në dalje, si për shtetasit edhe për mjetet ”.

Kontrolle të njohurve nga Italia

Kryeministri i Qeverisë do të ditur sot se policia ” ka identifikuar të gjithë qytetart nëse ka hyrë nga Italia 14 ditët e fundit. Pasi ka disponuar numrin e telefonit dhe adresën e gomave, vazhdon operimin e posaçëm të sensibilizimit dhe monitorimit të gomave ”. Zoti Rama sqaron se do të gjithëve u jepet një mesazh, do t’ju ofrojë një detyrë të veçantë për karakantinimin për 14 ditë. Shkelja e vendosjes së detyrimit ndëshkohet me gjobë 5 mijë euro dhe shkelje do të ndalohet të udhëtohet nga Shqipëria pa paguar gjobën “, theksoi kryeministri, pasi tha se policia do të ofrojë më mirë dhe kontrollon këtë banesat e gomave.