Rranxat e dy luftrave

Ne teritorin e Rranxave te Malsise te Rranxave te Mbishkodresh, apo te Rranxave quajini si te doni, por me e mira edhe per shkak te efekteve historike, eshte qe ti themi gjerat sic jane. Pasi ne keshtu e gjetem dhe pake gjera mund te ndryshojme, realishte jane zhvilluar dy luftera shume te njohura dhe qe kane lene gjurme ne historin e Shqiperise. Dhe qe jane Lufta e Koplikut e zhvilluar kryesishte dhe konkretisht ne Koplik ne vitin 1920. Dhe Lufta e Recit e zhvilluar ne Gushte te vitit 1943 ne Rec. Praktikishte e para ne mbrojtje te trojeve shqiptare, kunder Serbo – Malazezeve qe kerkonin te merrnin jo vetem Shkodren por gjysmen e Shqiperise. Dhe e dyta ajo e Recit kunder Italianeve qe sulmuan me arme e me ushtri Rranxat. Sepse disa Malsore katolik dhe qe ishin te rreshtuar edhe ne rradhet e xhandarmarise Italiane i kishin bindur italianet, se reaksioni dhe kunershtaret tuaj, jane ne Rranxa atje ku popullsia eshte e myslimanizuar. Dhe ne te vertet keshtu ndolli. Lufte qe pati pasoja jo te pakta dhe hakmarrese pervec asaj qe ndolli ne Rec aso kohe, por edhe per gjate 50 viteve te regjimit komuniste, dhe posacerishte ne Malsin e Madhe, sepse perfaqesues te Rranxave te muslimanizuara muaren, shume me teper pushtet se sa Katoliket, qe ishin deklaruar me kohe kunder Partise Komuniste te Enver Hoxhes. Dhe shembulli me bindes jane 226 malsoret e vrare gjate rregjimit Komunist, nga te cilet 217 jane te besimit katolik dhe 9 te besimit musliman. Ne kte kuader ngjashmeri ka patur edhe lufta e koplikut edhe pse shumica e te reneve jan katolik , ne te cilen me se shumti kane marre pjese komuniteti i muslimaneve se sa ai i katolikeve kujtojme, pjesmarrjen e mjafte Shkodraneve, Postrribaseve e deri edhe te Dibraneve. Sepse jo te paket kan qene edhe Bajraktar e Vojvode perfaqesues te Maleve Katolike te Malsise te cilet ishin ne krah te Serbo – Malazezeve. Prandaj historianeve tane qe nuk i kemi, sepse ata e shkruajn historin tone me euro e dollar, te paguar per te bere libra per njerin apo per tjetrin, u del per detyre qe te thon sa me shume te verteta. Pasi sa me shume te verteta te dime aq me te mira, pervec se sa jane do behen edhe marrdheniet tona vllazerore nderfetare.