Revista National Geographic ka nisur një fushatë informative dhe tronditëse që quhet “Planet ose Plastikë”

Revista National Geographic ka nisur një fushatë informative dhe tronditëse që quhet “Planet ose Plastikë” dhe kjo është diçka që ne të gjithë duhet ta shohim, mësojmë dhe shpërndarë. Shumë prej nesh janë të vetëdijshëm se ka shumë, shumë plastikë në mjedisin tonë. Ne të gjithë ndjehemi pak fajtorë kur hedhim një tjetër paketim plastike me një përdorim direkt në plehra, duke e ditur se po kontribuojmë për një problem që është tepër i madh. Po sikur të ishim përballur me pasojat e tmerrshme të varësisë tonë plastike? Nëse konsumatorët dhe organizatat e tjera të ngjashme mund të punojnë së bashku për të sjellë një ndryshim në mendësi në një nivel themelor, korporatat shpresojnë t’i përgjigjen opinionit publik dhe të zvogëlojnë sasinë e plastikës. Magazina e revistës po udhëheq vetë shembullin, duke dërguar botimet e tyre në letër në vend të plastikës. Këto imazhe të fuqishme dhe zemërgjerë ilustrojnë gjallërisht dëmin që 9 milion ton mbeturina plastike çdo vit i bën mjedisit dhe kafshëve të egra dhe janë fillimi i asaj që do të jetë një iniciativë shumëvjeçare për ta zvogëluar ndjeshëm atë. Shkencëtarët dhe hulumtuesit nga revista shpresojnë të mbushin boshllëqet e njohurive rreth ndikimeve afatgjata të plastikës, pasi ajo shpërndahet në grimca mikroskopike që përfundimisht hyjnë në zinxhirin tonë ushqimor. Ata gjithashtu synojnë të fitojnë një kuptim më të mirë të udhëtimit të tij nga burimi këtu në tokë, deri në thellësitë më të thella të oqeanit. “Për 130 vjet, National Geographic ka dokumentuar historitë e planetit tonë, duke siguruar shikuesit në mbarë botën me një dritare në bukurinë e mahnitshme të tokës, si dhe kërcënimet, me të cilat përballet”, tha Gary E. Knell, CEO i National Geographic Partners Mail Daily. “Çdo ditë, eksploruesit tanë, studiuesit dhe fotografët tanë në terren dëshmojnë për ndikimin shkatërrues të plastikës me përdorim të vetëm në oqeanet tona dhe situata po bëhet gjithnjë e më e tmerrshme”. “Mes planetit apo plastikës” do të ndajmë historitë e kësaj krize në rritje, do të punojmë për ta trajtuar atë nëpërmjet shkencës dhe kërkimeve më të fundit dhe do të edukojmë audiencat anembanë botës për mënyrën se si të eliminohen plastikat dhe të mos lejohen që ato të dalin në oqeanet tona”.