Pse Adolf Hitleri ishte i fiksuar pas Mbretit të vdekur të Prusisë, Frederikut të Madh?

Një pikturë e varur në murin e zyrës së fundit të Hitlerit: një pikturë në vaj e heroit të tij Frederikut të Madh, i cili sundoi mbretërinë e Prusisë nga 1740-a deri në 1786-ën. Pas vdekjes së Frederikut, trupi i tij u preh në Kishën Garnizon të Potsdamit, ngjitur me babain e tij, Frederik Williamin I.

Por kur Hitleri kuptoi se Aleatët ishin duke u afruar gjithmonë e më pranë, ai u përpoq të mos lejonte armiqtë e tij t’i afroheshin Frederikut dhe babait të tij. Führeri donte që Mbreti i mëparshëm të glorifikohej – një simbol i të kaluarës krenare të vendit. Në Mars 1945, Hitleri e rregulloi që trupat të fshiheshin në një Minierë Kripe në qytetin e Bernterode-s. Por plani nuk funksionoi.

Kur Aleatët arritën në qytet, ushtarët amerikanë bënë një zbulim të çuditshëm në një minierë. Bashkë me një kuti thesari me qindra piktura, libra dhe flamurë ushtarakë, ata gjetën edhe katër arkivolë. Trupat ishin identifikuar si Marshalli Hindenburg, gruaja e tij Gertrude, Frederick William I dhe Frederiku I Madh.

Një vit më vonë trupat ishin futur në Kishën e Shën Elisabetës në Marburg. Megjithatë, kjo ishte vetëm një zgjidhje e përkohshme për Frederikun dhe babain e tij. Në 1952 pasardhësit e mbretërve Prusianë morën leje të lëviznin eshtrat për në Kështjellën Hohenzollern.

Por në 1991-shin, Kancelari Gjerman Helmut Kohl vendosi t’i kthente trupat e tyre në Potsdam. Në Gusht 1991 Frederiku dhe babai i tij u vendosën të prehen përfundimisht në tokën e Pallatit Sanssouci. Frederik William I u fut në Mauzoleumin e Mbretit Frederik, ndërsa djali i tij u varros përkrah qenve të tij – tamam siç kishte dashur përpara vdekjes.