Plot 20,000 trupa amerikane në Europë, drejt kufijve me Rusinë

Që nga fundi i janarit, kanë nisur përgatitjet për një stërvitje të madhe ushtarake të NATO-s, e mbështetur nga SHBA – “Evropa 20”.

Konkretisht, dhjetëra mijëra trupa, tanke dhe pajisje të tjera do të transportohen nëpër Evropë në Poloni dhe shtetet e Balltikut në diteët e javët e ardhshme. Atje, ushtarët do të marrin pjesë në ushtrime të shumta.


20,000 trupa amerikane dhe 13,000 copë pajisje do të arrijnë në Francë, Belgjikë, Hollandë dhe Gjermani. Nga atje, autokolonat do të kalojnë rreth 4,000 kilometra nëpër 12 rrugë. Një total prej 37,000 ushtarësh nga 19 vende dhe rreth 20,000 pajisje marrin pjesë në stërvitje. Ushtrimi do të zgjasë për pesë muaj.

E gjitha kjo do të jetë e dukshme edhe në rrugët gjermane, raportin Deutche Wele. Bundesëehri dhe ushtria amerikane garantojnë se kjo do të minimizojë bezdisjen e popullatës pasi e shumica e transportit do të zhvillohen midis orës 22:00 të mbrëmjes dhe 6 të mëngjesit.

“Nëse gjithçka shkon mirë, madje nuk do të vihet re fare”, i tha gjeneral-lejtënant Martin Schelleis, inspektori i bazës Bundeswehr, për agjencinë e lajmeve dpa.

Por të majtët kamnë bërë thirrje për demonstrime kundër këtyre ushtrimeve ushtarake, pasi i përshkruajnë si provokim ndaj Rusisë.

Po çfarë roli luan Rusia?

Shtetet e Balltikut dhe Polonia janë anëtare të NATO-s. Ata formojnë krahun lindor të Aleancës dhe janë fqinjë të drejtpërdrejtë të Rusisë. Në të njëjtën kohë, këta janë anëtarë shumë të rinj të NATO-s. Polonia u bashkua me vendet e Balltikut në 1999. Prandaj, ata nuk kanë struktura specifike, për shembull, infrastrukturë të transportit të armëve të rënda, tha Claudia Major, eksperte e politikës së sigurisë dhe mbrojtjes në Fondacionin Science and Policy.

Ndër të tjera, kjo është arsyeja pse ajo thotë se po zhvillohen ushtrime në krahun lindor të NATO-s.

Një tjetër arsye për ushtrimet ushtarake është viti 2014. Prej atij viti, situata e sigurisë për vendet e NATO-s ndryshoi: një luftë shpërtheu në Ukrainë dhe Krimea u aneksua nga Rusia. Komisioni Evropian njoftoi se Ukraina duhet të bëhet anëtare e BE-së në planin afatgjatë.

“Ky ishte një alarm për shumë evropiane. Urdhri i sigurisë që Evropa mendonte se kishte me Rusinë nuk funksiononte më. Rusia nuk ishte më një partner strategjik. Kjo do të thotë që evropianët gjithashtu duhet të shqetësohen përsëri për pyetjen: si mund të mbrohemi vërtet në Evropë?”, thotë Claudia Major.

Më pas, një ndryshim mendimi filloi në NATO. Eshtë ekzaminuar nëse vendet individuale janë akoma në gjendje të aktizivojnë shpejt trupat e tyre dhe nëse urat mund t’i rezistojnë automjeteve të rënda siç janë tanket. Rezulton se ka një deficit atje. Për shembull, në vendet e Balltikut nuk kishte rrugë nga jugu në veri – thuhet nga ekspertja.