Piktorët që lanë gjurmë në artin shqiptar nga Kolë Idromeno, Spiro Xenga, Simon Rrota, etj.

Shkolla e parë shqiptare e pikturës i hodhi themelet në fillim të shekullit të XX me pikturat e Kolë Idromenos nga Shkodra, Spiro Xegës nga Korça, Andrea Kushinga dhe Simon Rrotës nga Shkodra.

Ishte Vangjush Mio në Korçë i cili në vitin 1920 hapi ekspozitën e parë vetjake në Shqipëri. Mio paraqiti veprat e tij në Korçë edhe në vitin 1926 dhe në Tiranë në vitin 1928, duke u bërë kështu artisti i parë i suksesshëm shqiptar.

Në këtë mes të piktorëve nuk duhet lënë anash piktorët e tjerë si Andrea Kushi, Guri Madhi, Vangush Mio, Simon Rrota, Spiro Xega, Nexhmedin Zajmi e shumë e shumë të tjerë.

Për më shumë, shikojeni storjen e gazetarit Milot Hasimja. /Klan Kosova/