Pas Britanisë, a do të kërkojnë edhe vende të tjera të largohen nga BE-ja?


Mbështetja për Bashkimin Evropian ka rënë ndjeshëm në mbarë Evropën, duke shtuar kështu frikën e një përhapjeje të fenomenit të largimit të Britanisë. Efektet e të ashtuquajturit Brexit mund të shtrihen përtej kufijve të Britanisë.

Qendra Kërkimore Pew në Uashington, intervistoi 10 mijë njerëz në mbarë Evropën. Përgjigjet e tyre tregojnë se skepticizmi për BE-në nuk ekziston vetëm në Britani.

Franca është madje më pak pozitive ndaj Bashkimit Evropian, me vetëm 38% të njerëzve që e mbështesin BE-në, krahasuar me 69% në vitin 2004. Në Spanjë, mbështetja për BE-në ka rënë nga 80% në 47%.

Një votim britanik për t’u larguar nga BE-ja mund të çojë në referendume të tjera të ngjashme në kontinentin evropian.

“Do të varet shumë se çfarë do të ndodhë me Britaninë, dhe se çfarë do të ndodhë me Eurozonën, me Shengenin dhe me Rusinë. Bashkimi Evropian po përballet tashmë me disa kriza dhe Britania është vetëm një prej tyre”, thotë Tim Oliver i Shkollës Ekonomike në Londër.

Një divorc i Britanisë nga BE-ja do të jetë një proçes i gjatë dhe i hidhur.

“Pjesa tjetër e BE-së po presin ta ndëshkojnë Britaninë për largimin, nëpërmjet një kostoje ekonomike. Ajo nuk mund të tërhiqet pa ndjerë kostot. Kjo do të inkurajonte vendet e tjera anëtare të bënin të njëjtën gjë”, thotë zoti Oliver.

Sipas Qendrës Pew, pjesa më e madhe e pakënaqësisë ndaj BE-së, lidhet me menaxhimin prej saj të krizës së refugjatëve. Mbi një milionë refugjatë mbërritën në Greqi gjatë vitit 2015. Atje, pakënaqësia me politikat e Brukselit për emigracionin është në nivelin 94%.

E kombinuar me krizën Brexit, kjo do ta rrezikonte Evropën.

“Ata nuk i kanë zgjidhur krizat, por janë përshtatur dhe kanë vazhduar me shpresën se do të gjejnë zgjidhjen më vonë. Nëse disa kriza shfaqen njëkohësisht, BE-ja do të gjendet në terren të panjohur dhe shumë të rrezikshëm”, thotë Tim Oliver i Shkollës Ekonomike në Londër.

Ish-Sekretari i Jashtëm britanik, William Hague, paralajmëroi se një dalje e Britanisë do të mbillte më shumë përçarje.

“Nëse u hedhim një sy sfidave me të cilat përballet kontinenti, rreziqet e largimit duken shumë të mëdha. Mbi të gjitha, duhet të bëjmë ç’është e mundur të shmangim rrezikun e një Perëndimi të përçarë dhe të dobësuar.”

Me rritjen e pakënaqësisë ndaj BE-së në mbarë kontinentin, analistët thonë se një largim i Britanisë do të kishte pasoja shumë më të mëdha për Evropën dhe më gjerë.