Oxfam: Bill Gates mund të jetë vetëm 915.6 miliardë dollarë larg të bëhet trilioneri i parë në botë

Filantropisti miliarder mund të hyjë në një klasë të pashembullt të pasurisë brenda 25 viteve të ardhshme, sipas një raporti të Oxfam.

Bill Gates mund të jetë vetëm 915.6 miliardë dollarë larg të bëhet trilioneri i parë në botë, sipas kërkimeve të reja.

Një raport i ri nga Oxfam mbi pasurinë dhe pabarazinë me titull ‘Një ekonomi për 99%, gjen super-njerëzit e pasur si Gates që kanë parë pasurinë e tyre kolektivisht të rritet me margjina të mëdha gjatë dekadës së fundit. Brenda 25 viteve të ardhshme, pasuria e Gates mund të kalojë si kurrë më parë.

Sipas raportit të Oxfam, në vitin 2009 pasuria ishte 793 miliarderë në mbarë botën teksa vlera neto arriti në 2.4 trilionë dollarë. Deri në vitin 2016, më të pasurit 793 njerëzit mbanin vlerën neto prej 5 trilionë dollarësh-një rritej vjetore prej 11%, transmeton Indeksonline.

Në raport thuhet se nëse këto kthime vazhdojnë, është mjaft e mundur që të mund të shohim trilionerin e parë të botës brenda 24 vjetësh.

Me fjalë të tjera sipas Oxfam, nëse trendet mbahen kësisoj, Gates, i cili kryeson paketën e listës së Frobes, me 84.4 miliardë dollarë në vlerë neto, mund të qëndrojë vetëm në listën e ardhshme të Forbes në ‘Trilionerët e botës’.

Madje sipas Oxfam pasuria e jashtëzakonshme është e vështirë të zvogëlohet kur dikush është kaq i pasur saqë shpenzimet nuk janë as opsion.

Që nga viti 2013, Gates kishte dhuruar së paku 28 miliardë dollarë për Fondacionin Gates. Përveç nëse 61-vjeçari mund të kuptojë se si të japë edhe më shumë në vitet e ardhshme, ai mund të hyjë në një klasë pasurie të papritur para kohës kur ai është 86 vjeç.