“Ortodoksizëm ose vdekje”, grupimi nacionalist rus beson se carizmi është pranë

Slogani i tyre është “Ortodoksizëm ose Vdekje”. Ata janë të bindur se Rusia duhet të qeveriset nga një monark autokratik dhe besojnë se ardhja e një cari të ri, mund të jetë afër.

Unioni i Ortodoksëve Mjekërmbajtës është një grup i vogël i nacionalistëve rusë pa asnjë pushtet politik, që ndan procesionet, tubimet dhe madje djeg librat për të promovuar pikëpamjet e tyre.

“Ne po përpiqemi për restaurimin e një monarkie autokratike. Ashtu siç e kishim në kishën tonë”, tha Leonid Simonovich-Nikshich, lideri mjekërbardhë i grupit.

“Ky synim është i mundur të arrihet vetëm nëpërmjet kishës. Në asnjë mënyrë nuk është e mundur në një mënyrë politike laike, sepse do të ishte një diktator”, tha ai.

Udhëheqësit e saj thonë se nuk janë të sigurt se si mund të ndodhë një ndryshim në një monarki, me disa anëtarë që shohin ndryshimin që del nga një konvulsion social i përgjakur dhe të tjerë thjesht duke u lutur që ajo të ndodhë.

Politikani ultra nacionalist Vladimir Zhirinovski i është referuar Putinit si një car i ditëve të sotme, por aleancat politike të grupit ortodoks janë të paqarta dhe nuk sugjerojnë që presidenti rus të kryesojë një monarki autokratike.

Grupi mbajti një procesion fetar në një manastir në Moskë muajin e kaluar, për të shënuar një nga datat më të rëndësishme të kalendarit: përvjetorin e 100-vjetorit të vrasjes nga bolshevikët e mbretit të fundit të Rusisë, Car Nikolla II.

Konservatorët fetarë rusë vitin e kaluar zhvilluan një fushatë për të bllokuar shfaqjen e “Matilda”, një film rus që Unioni i Mjekërmbajtësve Ortodoksë e cilësoi si blasfemues, pasi fliste për një romancë midis carit dhe një balerine të re.

Grupi nuk mori pjesë në ngjarjen kryesore përkujtimore në Jekaterinburgut, për të shënuar qindenën e vrasjes së tij megjithatë. Në vend të kësaj, unioni u mblodh në Manastirin e Shpëtimtarit Andronikov në Moskë, më 17 korrik, ku marshuan me kryqe dhe përshkruanin me standarde të larta carin e fundit të Rusisë.

Cari, gruaja e tij dhe pesë fëmijët u vranë në natën e 16-17 korrikut 1918, në bodrumin e shtëpisë së një tregtari, në qytetin e Jekaterinburgut, 1,450 kilometra në lindje të Moskës.

Pas rënies së Bashkimit Sovjetik dhe ateizmit shtetëror që mbështeti, kisha e kanonizoi famën dhe familjen e tij, dhe popullariteti i tij si një figurë historike është rritur mes një ringjallje të Kishës Ortodokse Ruse nën Presidentin Vladimir Putin.

Top Channel