NATO nis manovrën e madhe “Trident Juncture”

NATO ka nisur manovrën e saj më të madhe që nga fundi i Luftës së Ftohtë. 50.000 ushtarë do të stërviten bashkarisht për dy javë në Norvegji si dhe në zonat ajrore dhe detare përreth.

Sipas të dhënave të zëdhënëses së aleancës ushtarake admirali përgjegjës nga SHBA-ja James G. Foggo në orën 0.01 (sipas orës së verës në Europën Qendrore) mori përsipër komandën. Krahas 50.000 ushtarëve janë edhe rreth 10.000 automjete, mbi 300 avionë e helikopterë ushtarakë si dhe anije të vëna në veprim në kuadër të manovrës së madhe  “Trident Juncture”. Qëllimi i manovrës është stërvitja për të vepruar për të ashtuquajturin rasti i solidarizimit në aleancë. Ky rast mund të shfaqet nëse një ose disa nga 29 vendet anëtare sulmohen nga një kundërshtar. Si rrjedhojë aleatët e tjerë duhet të solidarizohen.

Norwegen Nato-Großmanöver «Trident Juncture» (picture-alliance/dpa/M. Assanimoghaddam)

Me traget e me pajisje të rënda rrugës drejt Norvegjisë

Zyrtarisht kjo manovër nuk drejtohet kundër asnjë sulmuesi të mundshëm. Por në sfondin e tensioneve në rritje prej vitesh me Rusinë kjo ka të bëjë me një demonstrim force dhe një sinjal frikësues drejt Rusisë. Në radhë të parë Polonia si dhe aleatët baltikë Lituania, Letonia dhe Estonia ndihen të kërcënuar nga politika e fqinjit të tyre të madh. Ato kërkojnë armatime dhe më shumë demonstrim force. Ndaj nuk është rastësi, që manovra zhvillohet në një vend, i cili ka kufi të përbashkët me Rusinë.   Manovra zhvillohet në qendër dhe në lindje të Norvegjisë, në Atlantik dhe në detin Baltik si dhe në hapësirën ajrore mbi Finlandën dhe Suedinë.

Norwegen Nato-Großübung Trident Juncture (picture-alliance/dpa/M. Assanimoghaddam)

Bundeswehri merr pejsë me 10.000 ushatrë

Bundeswehri (ushtria gjermane) merr pjesë me rreth 10.000 ushtarë e kësisoj ka kontigjentin më të madh pas SHBA-së. Angazhimi i fuqishëm argumentohet në radhë të parë me faktin, se Gjermania duke nisur që nga viti 2019 do të marrë përsipër drejtimin e trupës së ndërhyrjes së shpejtë të NATO-s. E ashtuquajtrua VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) është krijuar në valën e krizës në Ukrainë dhe është po ashtu element i strategjisë së demonstrimit të forcës ndaj Rusisë, gjë së cilës që nga viti 2014 sërish po i kushtohet më shumë vëmendje. Asokohe Rusia aneksoi gadishullin e Krimesë në Ukrainë.

Kontrolli i karburanteve në bazën gjermane të fushimit “Camp Gardermoen”

Në raundin e parë të manovrës së NATO-s, sipas të dhënave të aleancës, “forcat jugore” të përbëra nga vendet si Gjermania, Italia dhe Britania e Madhe do të mbrojnë një sulm nga “forcat veriore”. Forcat veriore do të përbëhen ndër të tjera nga trupat e SHBA-së, Kanadasë dhe Norvegjisë. Në raundin e dytë skenari parashikon një kundërsulm të “forcave jugore” ndaj “forcave veriore”. Krahas të gjitha 29 vendeve të NATO-s marrin pjesë në manovër edhe vendet partnere të aleancës si Suedia dhe Finlanda.

qu/stu (dpa, afp, ape)

DW