Mimozat, historia e luleve të verdha me aromë të mirë

Para se të shkosh për të zbuluar kuptimin e mimozës, le të njohim karakteristikat kryesore të bimës dhe tufat e saj të bukura.

Ku ka lindur?

Është një bimë që ka lindur fillimisht në Australi, në ishullin e Tasmanisë, që i përket familjes mimozë. Lulja e verdhë është shumë zbukuruese nga natyra dhe në fakt është përdorur për të dekoruar qoshet e shtëpisë.

Lulet janë shumë të bukura dhe bien në sy edhe për aromën e tyre, mund të shihet në kopshte dhe parqe në Itali, por edhe rritet spontanisht. Lulet e mimozës formohen nga topa të vogla të verdha, të grupuara në grumbuj.

Bima mund të arrijë edhe një lartësi prej 30 metrash dhe zhvillohet shumë shpejt me temperatura të lehta. Çelja zakonisht ndodh në ditët e para të marsit dhe tashmë është e përhapur në të gjithë Europën.

Ka rajone të ndryshme ku ajo rritet në mënyrë spontane ku bënë pjesë edhe Shqipëria.

Klima që preferon mimoza është ajo e butë. Nëse ekspozohen për një kohë të gjatë në temperatura që bien nën zero, mund të thahen.

Mimoza: lulja simbol i gruas

Nëse mendoni për kuptimin e mimozës ju ktheheni menjëherë në 8 Mars. Lulja u zgjodh si një simbol i Ditës Ndërkombëtare të Gruas, e cila festohet çdo vit në atë ditë. Një nga kuptimet kryesore të mimozës është në fakt forca dhe feminitet.

Mimoza u zgjodh gjithashtu sepse shpreh autonominë, pafajësinë, modestinë dhe ndjeshmërinë tipike të botës femërore. Mimoza më 8 mars u jepet të gjitha grave si një dhuratë për të festuar Ditën e tyre Botërore. Në Angli, në shekullin e fundit, vajzat më pak të suksesshme e vendosnin lulen në xhepin e bluzës, xhaketës ose në flokët e tyre.

Sa i përket indianëve amerikanë, kuptimi i mimozës ishte i ndryshëm. Djemtë e përdornin një degë të mimozës për çdo vajzë të re që kishte pushtuar zemrën e tyre. Kuptimi i mimozës në këtë rast është i fuqisë dhe vitalitetit të madh. Kjo është arsyeja pse mimoza është bërë një simbol i rëndësishëm i feminitetit.