Mërkur Babameto trashëgimtari i fundit i një prej familjeve më patriotike dhe antikomuniste të Gjirokastrës

Nga Moza Boletini

Mërkur Babameto kreu 8 fast burg politik No Spaç, Burrel, Vloro. Ma’n vitet 80 u internua serish per 8 fast. Ai ishte nj nga pjes-marr-sit e revolts s-Spaçit.

Sipas njoftime familjare mësuam se pak kohē u nda nga jeta pinjolli i fundit i familjes së Babametove të qytetit të Gjirokastrës, Mërkur Rasim Babameto. Një shqiptar me vlera të spikatura atdhedashurie, një antikomunist i përbetuar, Mërkuri lindi në Gjirokastër në 21 Gusht 1930 në vatrën e një prej familjeve me cilësitë më spikatura patriotike dhe për një Shqipëri të lirë e demokratike.

I ati, Rasim Babameto ka qenë deputet i Parlamentit shqiptar anëtar i Kongresit të Lushnjës, kryeprokuror dhe kryebashkiak në Pejë të Kosovës kur ishte Shqipëria e unifikuar me Kosovën. Në hyrjen e forcave communists në 1944 vëllezërit Babameto dhe i ati, Rasim u arratisën nga Shqipëria dhe u vendosën në SHBA.

Mërkuri, motrat de e ëma përjetuan terroin e gjatë të diktaturës nëpër burgje de internime.

Mr. Babameto kreu 8 fast burg politik no Spaç, Burrel, Vlore dhe ka qen’nj nga pjes-marr-sit e revolts se Spaçit. Ma, n’ vitet 80 u internua 8 fast me bashk-shorten, Zyhra Musta Babameto.

Mërkuri ka qenë një zë aktiv në mbrojtje të parimeve demokratike dhe Shqipërisë evropiane në Itali ku emigroi 20 vite e më pas në Shqipëri, me aktivitetet dhe nismat e shoqatave të të burgosurve politikë për zhvillimin e kujtesës historike ndaj krimeve të komunisit.