“Mega-goditja”, konfiskohen 90 milionë dollarë pasuri! Po pastroheshin me monedhë digjitale

Policia e Zelandës së Re ka konfiskuar pasuri me vlerë 90.68 milion dollarë të lidhura me një rus që dyshohet për pastrim miliarda dollarësh në monedhë digjitale. Policia tha se sekuestroi pasuritë sepse ato po mbaheshin në një kompani të Zelandës së Re në pronësi të Alexander Vinnik, i cili akuzohet për ndërtimin e një unaze pastrimi bitcoin dhe kërkohet ndërkohë nga Franca dhe Shtetet e Bashkuara.

Ky është kufizimi më i madh i fondeve në historinë e policisë në Zelandën e Re, tha departamenti në një deklaratë të hënën në mbrëmje. Autoritetet e SHBA akuzojnë Vinnik për drejtimin e BTC-e – një këmbim valutor digjital i përdorur për tregtimin e bitcoin – për të lehtësuar krimet që fillojnë nga hackimi i kompjuterëve deri në trafikun e drogës që nga viti 2011.

Vinnik ka mohuar akuzat, duke thënë se ai ishte një këshilltar teknik i BTC-e dhe jo operatori i saj. Ai u arrestua me akuzën e pastrimit të parave në Greqi në vitin 2017 dhe që atëherë është ekstraduar në Francë, ku ai mbetet në paraburgim. Ai gjithashtu kërkohet në Rusi me akuza më të vogla.

Komisioneri i Policisë në Zelandën e Re Andrew Coster tha se fondet ka të ngjarë të pasqyrojnë fitimet e përfituara nga viktimizimi i mijëra njerëzve globalisht. “Sidoqoftë, kjo përmbajtje tregon se Zelanda e Re nuk është dhe nuk do të jetë një strehë e sigurt për të ardhurat e paligjshme të krijuara nga krimi në pjesë të tjera të botës,” tha ai.

Policia e Zelandës së Re tha që bashkëpunoi ngushtë me Shërbimin e Brendshëm të Ardhurave të Brendshme të SHBA për çështjen dhe ka bërë kërkesë në Gjykatën e Lartë duke kërkuar konfiskimin e këtyre fondeve.(Reuters)

E . S / SCAN