Media suedeze artikull për turizmin në Shqipëri: “Kroaci të re” në Ballkan

Shtatë vendet për të mos u humbur në Shqipëri

Disa flasin për një “Kroaci të re”, me male karstikë. Ndërsa të tjerë nuk bëjnë dallimin mes Rivierës shqiptare me atë spanjolle ose greke. Të shumta u bënë tashmë artikujt për turizmin në vendin tonë. Bashkë më to, gjithnjë e më shumë turistë po i hedhin sytë drejt pushimeve në Shqipëri, sipas tyre me kosto të lirë. Nga ana tjetër, vija bregdetare e gjatë, ujërat e kristaltë përgjatë rivierës së detit Jon dhe klima e këndshme mesdhetare, janë arsyet kryesore që shumë persona vizitojnë Shqipërinë, shkruan media suedeze expressen.se.

Si vende që duhet të vizitohen patjetër përmenden Bunk’art në Tiranë, Dhërmiu e Himara, Saranda me Ksamilin, Durrësi, Kruja historike, Vlora drejt Llogarasë si dhe në fund, Gjirokastra si qytet i UNESCO-s. Më poshtë mund të lexoni artikullin e plotë:

***

-A i ke parë vrimat në tavan? Ne jemi pak metra poshtë terrenit. Në tunelin mbrojtës antik të politikës nga shekulli i 20-të, kur kërcënimi i një sulmi rus u pezullua. Bunk’Art e quajnë tani. Bombat e huaja që kurrë nuk ranë në të gjithë vendin. Sidoqoftë, disa ndërtesa historike, kisha dhe xhami u shkatërruan gjatë periudhës së izoluar, kur turistët pothuajse u larguan nga vendi. Komunistët nuk u përpoqën të shkatërronin trashëgiminë e tyre osmane, italiane dhe greke, e arritën.

Muzeu i Bunk’art në Tiranë

Në muzeun cool nëntokësor të Shqipërisë, Bunk’art, bashkëngjitur ka një shenjë me tekstin: “Kujtesa nuk është ajo që na kujtohet, por ajo që na kujton. Kujtesa është një ekzistencë që nuk pushon kurrë të evoluojë. ” Jashtë dritës së tunelit, e kaluara e vendit shfaqet në makarona të gatuar në mënyrë të përkryer, në enët e vogla, në gjuhën angleze dhe shpesh të përsosur italiane dhe greke, në rrënojat. Në të njëjtën kohë, hyrja e thyer e muzeut është një shenjë se epoka e vjetër ka mbaruar, se një Shqipëri e re po del. Gjatë epokës komuniste, regjimi hapi qindra mijëra strehimore (bunkerë) në të gjithë vendin. Disa thonë se ishte rreth 800,000, por nuk është dokumentuar një numër i saktë. Kur muzeu ndërtoi një bunker si hyrje, shqiptarët u revoltuan dhe e thyen atë gjatë natës.

Riviera Shqiptare

Koha e izoluar ka mbaruar. Një numër gjithnjë e më i madh turistësh po shkojnë bregdetin e gjatë të Shqipërisë, ujërat e kristalta dhe temperaturat e Mesdheut. Në rrugën për në shtëpi, autobusi është plot me suedezë. Familje familjare, çifte të moshuar, studentë. Pesë vjet më parë u organizuan udhëtimet e para suedeze për Sarandë. Këtë vit ka fluturime të drejtpërdrejta në Tiranë dhe udhëtime me charter si në portin e Durrësit dhe në Rivierën Shqiptare, në Sarandë, në Himarë dhe në Dhërmi.

Pushime të lira

Titulli “Destinacionet më të lira” bëri bujë para ca kohësh ku listohej edhe Shqipëria. Gjithkush shkon në Spanjë, Greqi dhe Kroaci. Por jo aq shumë udhëtime për në Shqipëri, thotë Hussein Mahamoud Abdirahman, 26. Por ideja për një Kroaci të re dhe të pashpërthyeshme, tashmë është përshpejtuar. Në hotelin në Durrës ka shumë turistë suedezë. Në Sarandë, 12 nga 13 libra kanë mbetur në suedisht dhe në restorante ka kamerierë që tashmë janë mësuar ta flasin për gjuhë si falënderime dhe mirupafshim.

UDHËZUES PËR SHQIPËRINË

– Fluturime të drejtpërdrejta nga Stokholmi dhe Göteborgu në Tiranë. Fluturimet në Korfuz ose Janinë (Greqi) dhe më pas përmes tragetit dhe autobusit për në Shqipëri. Udhëtime me Apollo për në Durrës, Himarë dhe Sarandë. Shqipëria nuk ka trena ndërkufitare.

-Koha më e mirë: pranvera e vonë dhe vjeshta e hershme. Do të jetë shumë e nxehtë gjatë verës dhe ftohtë në dimër.

– Koha e udhëtimit: 3 orë me fluturim të drejtpërdrejtë.

– Diferenca kohore: E njëjta orë si në Suedi.

– Gjuha: Shqip. Shumë flasin edhe greqisht ose italisht. Anglishtja është më e kufizuar.

– Valuta: leku shqiptar (ALL). Euro përdoret shumë.