Më 6 janar 1929, kjo ditë në histori, Nënë Tereza mbërrin në Indi për të nisur misionin që e bëri atë të shenjtë  

Nënë Tereza, Agnes Gonxha Bojaxhiu, ishte banuese në Maqedoni. Në moshën 18 vjeç, ajo u bashkua me një grup murgeshash në Irlandë. Pas një trajnimi disa muajsh, asaj iu dha leja të udhëtonte në Indi. Me të mbërritur në Indi, ajo filloi të punonte si mësuese. Ajo mori premtimet e saj fetare zyrtare në 1931 në Darjeeling, dhe zgjodhi të emërohej sipas Shën Theresës së Lisieux – shenjtit mbrojtës të misionarëve. Varfëria e përhapur e Kalkutës i bëri një përshtypje të thellë asaj; dhe kjo çoi në fillimin e një urdhri të ri të quajtur “Misionarët e Bamirësisë”. Qëllimi kryesor i këtij misioni ishte kujdesja për njerëzit, të cilët askush tjetër nuk ishte i gatshëm të kujdesej.

Ajo përjetoi dy periudha veçanërisht traumatike në Kalkuta. E para ishte uria e Bengalit e 1943 dhe e dyta ishte dhuna Hindu / Myslimane në 1946 – para ndarjes së Indisë. Më 1948, ajo u largua nga manastiri për të jetuar me kohë të plotë në mesin e më të varfërve të Kalkutës. Ajo zgjodhi të vishte një Sari të bardhë Indian, me zbukurime blu – pa respekt për veshjen tradicionale indiane. Për shumë vite, Nënë Tereza dhe një grup i vogël murgeshash mbijetuan me të ardhura minimale dhe ushqim, shpesh duke u dashur të lypnin fonde. Dalëngadalë, përpjekjet e saj me më të varfërit u vunë re dhe u vlerësuan nga komuniteti lokal dhe politikanët indiane.

Në vitin 1952, ajo hapi shtëpinë e saj të parë për vdekjen, e cila i lejoi njerëzit të vdisnin me dinjitet. Nënë Tereza shpesh kalonte kohë me ata që po vdesin. Ajo u dha shumë njerëzve të lënë pas dore mundësinë për të vdekur duke ditur se dikush kujdesej. Ato në shtëpitë e saj që vdesin u jepeshin ritet fetare të përshtatshme për besimin e tyre. Gjatë viteve 1950 dhe 1960, ajo themeloi një koloni lebroze, një jetimore, një shtëpi pleqsh, një klinikë familjare dhe një varg klinikash shëndetësore të lëvizshme. Misionarët e Bamirësisë tani ka degë në të gjithë botën duke përfshirë degë në botën e zhvilluar ku ata punojnë me të pastrehët dhe njerëzit e prekur nga SIDA.

Në 1979, ajo u dha themimin Nobel për Paqen “për punën e ndërmarrë në luftën për të kapërcyer varfërinë dhe shqetësimin, që gjithashtu përbën një kërcënim për paqen”. Pas vdekjes së saj, Nënë Tereza u rrah zyrtarisht në tetor 2003 nga Papa Gjon Pali II dhe tani njihet si Bekuar Tereza e Kalkutës.