Magjia e turizmit në Shqipëri

Pushimet në shtator, sipas mendimit tim, janë një privilegj i vërtetë, një çmim me vlerë të madhe për ata që kanë kaluar gjithë muajin gusht duke punuar dhe djersitur në qytet, ndërsa nga mediet sociale vijnë lumenj fotosh nga miqtë dhe të njohurit, në diell në plazhe të bukura të mbushura me njerëz, që duket se argëtohen sikur të mos ketë një të nesërme! Kështu e nis shkrimin e saj Sara Perico, themeluese e portalit të informacionit turistik mbi Shqipërinë “Vado in Albania”.

Të nisesh në shtator do të thotë t’i thuash të gjithëve: “Përshëndetje, tani është radha ime, do të shihemi kur të jeni tashmë të lodhur nga puna!” Por, pavarësisht nga kjo ndjenjë hakmarrjeje, e cila nuk është çështje e parëndësishme, pushimet në shtator fshehin avantazhe të tjera, unë kam identifikuar të paktën 5:

Vendet më të bukura, të frekuentuara dhe të kërkuara, janë pothuajse të braktisura

A doni të bëni dallimin në mes të shtrihesh në plazhin e Pasqyrave ose Pulëbardhave me një çadër të ngjitur me tjetrën, ose ta bësh atë me pak njerëz? Ose Syri i Kaltër, një parajsë në tokë që në gusht pushtohet nga një mori turistësh që vijnë me autobusë, imagjinoni ta vizitoni atë me disa njerëz dhe të dëgjoni vetëm tingujt e ujit, të zogjve dhe kafshëve e tjera që popullojnë këtë vend të mrekullueshëm!

Shpenzimet gjithashtu bien në mënyrë të konsiderueshme

Shqipëria është një destinacion me kosto të ulët, por në gusht ka një rritje të çmimeve për shkak se në vende si Saranda kërkesa tejkalon disponueshmërinë dhe pastaj edhe sepse shumica e vendpushimeve turistike jetojnë ekskluzivisht nga rrjedha e turistëve në korrik dhe gusht, kështu që është e kuptueshme që gjatë këtyre muajve të përpiqeni të merrni sa më shumë që të jetë e mundur sa i përket të ardhurave. Hotelet dhe apartamentet janë shërbimet që më së shumti vuajnë nga rritja e çmimeve gjatë sezonit të lartë, ato gjithashtu mund të kushtojnë dy herë më shumë se periudhat e tjera të vitit. Çmimet e restoranteve janë gjithmonë me kosto të ulët, të hash në Shqipëri, përveç se është një kënaqësi e pafundme, është gjithashtu ekonomike.

Udhëtarët nga e gjithë bota takohen

Ne italianët e dimë se kulmi i pushimeve verore është gushti, shpesh dy javët qendrore, kështu që është shumë e zakonshme të takosh shumë bashkatdhetarë në vendet e pushimit, gjë që është e këndshme, por sipas mendimit tim është gjithashtu shumë e këndshme për të takuar njerëz të kombësive të ndryshme, të cilat vijnë nga pjesë të botës që ne kurrë nuk kemi parë dhe që dimë shumë pak. Kjo është një mënyrë për të zgjeruar mendjen dhe për të përmirësuar veten!

Magjia e vjeshtës fillon të shfaqet

Në vendet malore si Dardha, për të thënë të vërtetën, vjeshta fillon të shihet në gusht, e gjelbra i lë hapësirë portokallisë që gradualisht bëhet gjithnjë e më shumë intensive. Zonat ku ky fenomen i pabesueshëm dhe i bukur është ngritur nga bimësia e pasur, janë më të brendshëm dhe të egër si liqeni i Komanit, Valbonës dhe Thethit. Një turne në këto vende në shtator dhe tetor është me të vërtetë më e mira që mund të kërkoni!

Bën nxehtë, por jo shumë nxehtë

Kush është tashmë në Shqipëri, këto ditë e di se për çfarë po flas kur them të nxehtë. Vende si Saranda, Ksamili, Vlora dhe madje Tirana, bëhen vërtet të nxehtë gjatë muajve korrik dhe gusht. Dhe tani këtu është një përzgjedhje e propozimeve tona të përsosura të udhëtimit për muajin shtator: Tirana dhe rrethinat e saj – Nga qershori deri në gusht Tirana është një furrë e butë dhe e lagësht, por në shtator fillon të jetë e shkëlqyer dhe jo vetëm mund ta vizitoni pa vuajtje, por ju mund ta përdorni atë si bazë për udhëtimet tuaja ditore në Krujë, Shkodër, Durrës, Dajt, Karavasta, Bovillë, lumin Erzen dhe shumë vende të tjera. Zona jugore Korçë, Dardhë dhe Veskopojë, një turne me një aromë autentike, në kontakt të ngushtë me vendasit dhe jetën e tyre të përditshme. Ditët e zhytura në natyrë dhe të shënuara nga ritmi i tij, të rrethuara nga peizazhe unike dhe pamje të pafundme. Koman, Valbonë dhe Theth – Një turne që po shijohet shumë dhe që mund të bëhet në gusht, pasi shkon për të prekur malet e ftohta të Veriut. Në shtator atëherë ka ndryshim të sezonit që e bën këtë turne edhe më të bukur; ngjyrat e vjeshtës që fillojnë të ndriçojnë, errësira që vjen herët dhe që të sjell ndër mend zjarrin e të ndezur, tryezën e ngarkuar me frutat e para të sezonit.

Deti, qyteti, natyra, traditat dhe ushqimi lokal turneu më i plotë dhe popullor i momentit. Tiranë, Krujë, Shkodër, Durrës, Berat, Ardenicë, Apolloni, Gjirokastër, Syri i Kaltër, Butrint, Ksamil, Borsh, Porto Palermo në një turne gjithëpërfshirës 7 ditorë.