Koja jo e Kuçit

Nga Dede Kole Miri Dedvukaj

Fatkeqesishte Koja me gjithe perpjekjet e bera, edhe sote gjindet nen teritorin shteteror te Malit te Zi.te llene per interresa te fuqive te mella,si dhe ta mbajtura dhunshem nga Mali i Zi.per te egzistuar si shtet.me rreth 30% te teritorit me troje shqiptare.sipase profesorit dhe Historianit te njohur Pjeter Ivezaj

Koja permendet qe ne vitin 1332

Ne vitet dhe shekujt pasardhes,me themelimimin e bashkesive fisnore,dhe vllazerise Koja do te paraqitej e barabarte me te gjitha Malet e tjera te Malesise se Madhe.Ne shekullin XV-XVI ,ne vend te pare ka qene Hoti,me pase jane renditur Gruda, Kelmendi,Kuci i katerti kure ishte igg elementit Shqiptar,i pesti Kastrati,i gjashti Shkreli, i shtati Trieshi,i teti Kojsa,i nenti Kopliku.keto kan qene 9 Malet e Malesise se Madhe..me kalimin e Kucit ne besimin Ortodoks ne vitet 1610 Kuci kalon me Malet e Malit te Zi,dhe per pasoje nuk kemi me 9 Malet e Malesise se Madhe pore kemi 7 Malet pasi Kopliku i bashkengjitet Kastratit.dhe renditja eshte Hoti,Gruda,Kelmendi, Kastrati,Shkreli,Trieshi,dhe Koja,ne ate kohe Luhari dhe Llopari dhe Fundenat sqaron Historiani P.Ivezaj ishin ne kuader te Malit te Grudes.sa i perket Terminologjise ose Toponimit Koje rrjell prej andronimit qe do te thote emer i njeriut.Emeri i Njeriut  kalon ne emer te vendit e vendi ne emer te fisit.pra kemi emerin e njeriut Koje e me pase Bajrakun e Kojes,dhe fisin e Kojasve.qe ne shkenc quhen Andronim,Toponim,dhe Etnonim.Ivezaj thote se nuk ka kurrfare termologjiet tjeter shkencore te gjitha te tjerat jane me qellime polituike per te formuare shtete te tjera sic ka ndollur edhe me Malin E zi.Para shekullit te  XVIII ka jetuar Vlaznia e Bakajve vazhdimesi e Bakajve jane,Gjeloshajt, dhe Gjekajt te sllavizuar dhe Bakajeviuqet te Islamizuar.Ne vitin 1706 kure Hodo Begu Mahmut Begolli Veziri i shkodres,sulmon Kelmendin dhe kerkone tatime e ushtar per tu pergatitur per lufte me Venadikun pasi venediku ishte mberojtes i te drejtave te Shqiptareve.Kelmendasit refuzojn dhe per pasoje detyrohe qe te leshojne vendin e tyre,ne mese te cileve 4-5 vllazni dhe qe jane Luca,Nika,Baci,dhe Bali.Prej Lucet ishte sote vllaznia e Kojes.fatkeqesisht te tjeret jan Nikicet,Bracevicet,dhe Bajovicet.Ne vitin 1707-1708 vendosen ne Rroje sote Rahove rikthehen ne Koje,dhe pranohen si vendas dhe themelojne Vllaznin fisnore Tri -Ada ose Trinia,Koja per pasoje perbehet nga Nuci,Maraj,Gorvokaj.dhe qe do te thote se Kojasit jane autokton dhe banore vendas,dhe Malesore.

Me themelimin e nahive Turke 1445 formohet  nahija e Kucit ku kan ba pjese Kuci ,Llopari dh Luhari,

dhe qe do te thote se nuk ka kurrfare Koje te Kucit.nderkohe qe edhe Historianet Shqiptare sqaron me kopetenc njeri prej tyre dhe konkretishte Pjeter Ivazaj e perdorin shprehjen Koja e Kucit shume gabim dhe qe duhet korrigjuare sa me pare.pasi vertetohet dhe shkencerishte se si Koja ashtu edhe Trieshi kan qene Male me vete.

Ne vitin 1864 behet ndarja e re teritoriale Otomane,me urllerin e Vezirit te Shkodres si dhe me kerkese te Kadillukut te Podgorices  duke ndare nga Shkodra Trieshin dhe Kojen te cilat i bashkengjiten Podgorices.dhe keshtu mbeten 5 Malet e Malesise se Madhe.ku dy prej tyre Trieshi dhe Koja i jepen Malit te Zi.pore kjo nuk do te thote se ato nuk jane Malesore dhe Shqiptare.