Justiniani i Madh, Perandori ilir i bizantit që rishkroi, njehsoi Kodit Civil romak dhe vuri gurëthemelin e ligjësisë moderne

Justiniani i Madh, Perandori ilir i bizantit që rishkroi, njehsoi Kodit Civil romak dhe vuri gurëthemelin e ligjësisë moderne

Më 14 nëntor 565 vdiq Justiniani i parë (Flavius Petrus Sabbatius Justinianus Augustus), i njohur si Justiniani i Madh. Ai ishte perandor bizantin nga vitet 527 – 565. Gjatë mbretërimit të tij, Justiniani u përpoq të ringjallë madhështinë e perandorisë Romake dhe rimori gjysmën perëndimore të humbur. Justiniani lindi në Tauresium rreth vitit 482 në një familje fshatare me origjinë iliro – romake. Tauresium ose Taor (Tora, Kulla, Kalaja) rreth 20 kilometra në juglindje të Shkupit, u zbulua nga arkeologu britanik Arthur Evans në fund të shekullit të 19-të. Biografi i Justinianit, Prokopius, në librin e tij “De aedificiis “thotë :

“… Në mesin e dardanëve, të cilët jetojnë përtej kufijve të epidamniansve, në afërsi të kalasë Bederiana ka qenë një fshat i quajtur latinisht Taurisium prej nga doli perandori Justinian, themelues i botës së qytetëruar. Më vonë kur u bë perandor, Justiniani ndërtoi rreth fshatit një mur në formë katrori, dhe në çdo qoshe ngriti nga një kullë, duke bërë që fshati të quhej Tetrapyrgia (KatërPirgjet. Jo larg nga ky vend, Justiniani ndërtoi pastaj një qytet shumë të dukshëm, të cilin e quajti Justiniana Prima (Justiniani i parë), duke paguar kështu një borxh mirënjohjeje për vendin nga doli…. ”

Një aspekt edhe më mbresëlënës i trashëgimisë së Justinianit është rishkrimi dhe njësimi i Kodit Civil romak, i cili është ende baza e Kodit civil në shumë shtete moderne. Mbretërimi i Justinianit, shënoi gjithashtu një lulëzim të kulturës bizantine. Në sajë të programeve të tij, u ndërtuan kryevepra të tilla si Kisha e Shën Sofisë në Kostandinopojë (Stamboll), kryeqendra e krishtërimit ortodoks lindor për shumë shekuj. Një epidemi murtaje në vitet 540, shënoi fillimin e fundit të shkëlqimit të Justinianit. Perandoria Romake hyri në periudhë dobësimi e humbje territoresh që vazhdoi deri në shekullin IX. Prokopi është burimi kryesor për historinë e mbretërimit të Justinianit, i cili shihet si shenjtor nga të krishterët ortodoksë, dhe disa kisha Luterane e kujtojnë atë më 14 nëntor.

Kush ishte perandori ilir që drejtoi Romën. Pse cilësohet si një nga perandorët më të mëdhenj të historisë romake e bizantine. Ilirizoi kastën perandorake dhe i dha Ilirisë një status të veçantë dhe më të privilegjuar se rajonet e tjera.

Perandori Justiniani I lindi rreth vitit 482 në Tauresium, një fshat në Iliri. Xhaxhai i tij Perandori Justin I, ishte një truprojë që arriti në fron pas vdekjes së Anastasit në vitin 518. Justiniani që mbretërori nga viti 527 deri në vitin 565 konsiderohet si një nga perandorët më të rëndësishëm bizantinë dhe romakë. Ai nisi një fushatë ushtarake shumë domethënëse për të rimarrë Afrikën nga vandalët dhe Italinë nga gotët. Ai gjithashtu urdhëroi rindërtimin e kishës së Shën Sofisë si dhe manastire, kala, ura e rezervuare uji të shumta. Arritja e tij tjetër e madhe ishte përfundimi i “Codex Iustinianus” mes viteve 529-534, për të bashkuar të gjitha ligjet romake që ishin lëshuar nga koha e perandorit Hadrian. Justiniani mbahet gjerësisht si një nga perandorët më të mëdhenj romako-bizantinë në histori.

Jeta e hershme

Shumë pak njihet për jetën e hershme të Justinianit. E ëma e tij Gigilantia ishte motra e një truproje perandorak. Justin adoptoi nipin e tij dhe e solli në Kostandinopojë për t’i garantuar arsimim. Gjatë regjimit të Justinit, Justiniani shërbeu si këshilltar, konsull dhe më pas u bë komandant i ushtrisë lindore. Në vitin 525 u martua me Theodoran. Edhe pse jo një ushtar aktiv, Justiniani nisi një ndërmarrje të madhe ushtarake me qëllim për të marrë Italinë, Siçilinë dhe Afrikën. Karriera e tij ushtarake filloi në lindje. Lufta Iberike u bë kundër Perandorisë Sasaniane për kontrollin e mbretërisë së Iberisë në malet e Kaukazit.

Justiniani dhe vandalët

Vandalët kanë qenë në kontroll të kryeqytetit të Afrikës Catrthage që nga viti 439 dhe pas kësaj përhapën ndikimin e tyre në Afrikë, Tripolitani, Korsikë, Sardenjë. Në vitin 533 Justiniani nisi një përpjekje ripushtimi të këtyre zonave për Perandorinë Bizantine. Revoltat anti-Vandale në Tripolitani ishin të parat, por gjithashtu anije me ushtarë të shumtë përmes detit Egje ndaluan në Sicili dhe Afrikë. Pas betejash të shumta, në dimrin e vitit 534, mbreti i Vandalëve Gelimer u dorëzua.

Lufta kundër gotëve

Gotët ishin në kontrollin e Italisë dhe Siçilisë që nga viti 476, kur u rrëzua perandori i fundit romak në perëndim Romulo Augusti. Edhe pse mbreti i gotëve në Itali Odoacer e njihte autoritetin e perandorit në Kostandinopojë, regjimi gotik filloi politikat e pavarura në sferën romake. Aristokracia romake e Italisë qëndroi në një pozicion të privilegjuar edhe pas pushtimit gotik, por konflikti dhe mosmarrëveshjet u shtuan kur u ekzekutua politikani romak Boethius. I pakënaqur me regjimin gotik, Justiniani u përpoq të rimerrte Italinë dhe Sicilinë. Pushtimi i shpejtë i Afrikës kishte nxitur perandorin dhe dërgoi një forcë të vogël për të sulmuar Sicilinë e cila ra shpejt. Pas një serie fitoresh kundër gotëve, Italia u rimor nga romakët.

Jeta e Justinianit sipas Prokopit

Justiniani është unik në mesin e perandorëve romakë. Autori Prokopi i Çezaresë, ka regjistruar sukseset dhe dështimet e disa prej fushatave ushtarake të nisura nga perandori. Ai gjithashtu përshkruan me hollësi të madhe shumë projekte të ndërtimit që perandori ndërmori gjatë mbretërimit të tij. Prokopi gjithashtu kompozoi anekdota që zbulonin realitetin e jetës në oborrin perandorak. Aty detajohen aktivitetet e supozuara seksuale të perandoreshës Theodora, vendosmërinë e dobët të perandorit, dhe fuqinë që gratë kishin në gjykatën perandorake.

Justianiani cilësohet si një nga perandorët më të mëdhenj të historisë romake e bizantine. Arritjet e tij në fushën e artit, arkitekturës, reforma ligjore dhe pushtimet janë disa nga arritjet e këtij lideri historik.

Justiniani në histori

Justiniani konsiderohet si njeriu më i kulturuar i shekullit të vet. Është konsideruar si i fundit ndër perandorët e mëdhenj. Ai ishte frymëzuesi më i madh i të gjitha sipërmarrjeve të kohës së tij. Kodi i Justinianit hodhi themelet e të drejtës moderne. Gjithashtu në atë periudhë u krijua arkitektura bizantine, u ndërtuan dhjetra qytete, qindra kështjella,ujësjellës, ura, kisha, bazilika dhe katedrale, përfshirë Katedralen e Shën Sofisë që është konsideruar si njëra ndër mrekullitë e botës së vjetër.

Si askush tjetër para dhe pas tij, Justiniani u përpoq të ndalë vrullin oriental të Perandorisë, për t’i u kthyer madhështinë dhe lavdinë e Perandorisë Romake. Me Justinianin përfundon një epokë. Ai u bë Perandori i fundit romak i ulur në fronin e Bizantit, jo thjesht se e fliste keq greqishten, por sepse kishte mendësitë e një latini dhe arsyetonte me logjikën e Perandorisë së lashtë Romake. Në një kuptim, Justiniani ishte perandori i fundit romak. Dante e percepton Justinianin si përfaqësuesin e denjë të Perandorisë së Romës. Si përfundim, shekulli VI mbizotërohet nga personaliteti i Justinianit, kurse sundimi i tij shënon pikën kulmore të Perandorisë Romake të Lindjes. Justiniani i Madh është njëri ndër personalitetet më të shquara historikë të Kohës së Vjetër dhe padyshim sunduesi më i lavdishëm i Perandorisë njëmijë e njëqindvjeçare të Bizantit.

***

Justiniani dhe ilirët

Justiniani ka qenë shumë i lidhur me vendlindjen dhe popullin që i përkiste. Kjo nuk ishte thjeshtë lidhje shpirtërore dhe nostalgji për prejardhjen. Ai u mbështet shumë në rrethin e vet familjar dhe bashkëkombasit e vet ilirë, që përbënin një forcë kryesore në ushtri dhe në aparatin shtetëror. Në një nga mbishkrimet e gjetura në Itali bëhet fjalë për numrin e madh të ilirëve (numerius felix Illyrianorum), që shërbenin në ushtrinë perandorake. Kujtojmë edhe rolin e madh të tre gjeneralëve ilirë: Belisari, Mundi dhe Germani (kushëri i tij) për mbrojtjen e Perandorisë dhe realizimin e ambicieve të Perandorit. Por ndryshe nga perandorë të tjerë ilirë, Justiniani nuk u mjaftua me ilirizimin e kastës imperiale dhe u përpoq që Iliriku të kishte një status të veçantë dhe të ishte më i privilegjuar se rajonet e tjera.

Në jug të Nishit gjendej fshati i tij i lindjes Tauresium, i cili për lavdinë e djalit të vet u bë qytet i madh me emrin Justiniana e Prima. Me Nouvellae 11, Perandori Justinian vendosi ta tërheqë qendrën e prefekturës së Ilirikut nga Selaniku dhe ta vendoste në Justinianën e Parë. Me të njëjtin ligj e bëri qytetin qendër patriarkale. Justiniana e Parë u bë krahas Selanikut qendra më e rëndësishme kishtare e administrative e Prefekturës së Ilirikut.

Justiniani ndërtoi vetëm në Dardani tetë qytete të reja dhe meremetoi pesëdhjetë e një qytete të tjera. Po kështu në Epirin e Ri, që i përkiste Shqipërisë së Mesme, Perandori ndërtoi tridhjetë e dy kështjella të reja dhe meremetoi tridhjetë e gjashtë ekzistuese. Ndërsa në territorin e Epirit të Vjetër, që i përket territorit të Shqipërisë së Jugut u ndërtuan dymbëdhjetë kështjella të reja dhe u meremetuan dyzet e shtatë kështjella të tjera. Perandori rindërtoi krejtësisht qytetin e Singidinumit dhe e rrethoi me fortesa shumë të rëndësishme. Po kështu ngriti një fortesë të madhe në afërsi të këtij qyteti.

Me emrin e vet, Justinianopolis, Perandori pagëzoi edhe qytetin Adrianopolis në Epir. Gjithashtu pranë Justinianës së Dytë, u ndërtua një qytet i ri, i quajtur Justinopolis, për nder të dajës së Augustit, themeluesit të dinastisë, Perandorit Justin I.

Justinani u kujdes që Iliriku të ndihej i sigurtë dhe e bëri mbrojtjen e territoreve ilire prej sulmeve të barbarëve një çështje personale. Në territoret ilire u ndërtuan 43 fortesa të reja dhe u riparuan 50 fortesa të tjera. Kur në vitin 540 hordhitë bullgare dhe sllave sulmuan Ilirikun, Justiniani ndërtoi, ose meremetoi rreth 400 vendfortifikime, shumica prej të cilave shumë larg kufijve.

Ekonomia dhe administrimi

Siç ishte rasti me paraardhësit e Justinianit, shëndetin ekonomik të perandorisë së mbështetej kryesisht në bujqësi. Përveç kësaj, tregtia lulëzoi në distanca të gjata, duke arritur deri në veri si kallaji Cornwall, ku u shkëmbyen për grurë romake. Në kuadër të perandorisë, kolonat lundronte nga Aleksandri me kusht Kostandinopojës me grurë dhe drithëra. Justiniani bëri më efikase të trafikut, duke ndërtuar një hambar të madhe në ishullin e Tenedos për ruajtje dhe transport të mëtejshëm në Konstandinopojë.

Justiniani u përpoq gjithashtu të gjejnë rrugë të reja për të tregtisë lindore, i cili ishte duke vuajtur keq nga luftërat me persët. Një produkt i rëndësishëm luksoze ishte mëndafshi, e cila ishte importuar dhe të përpunuar pastaj në perandorinë. Në mënyrë që të mbrojnë prodhimin e produkteve të mëndafshit, Justiniani dhënë një monopol të fabrikave të perandorak në 541. Në mënyrë që të anashkalojë landroute persisht, marrëdhëniet miqësore me Justiniani themeluar Abyssinians, të cilin ai donte të veprojë si ndërmjetës tregtar duke transportuar mëndafshi indian të perandorisë, Abyssinians, megjithatë, nuk ishin në gjendje për të konkurruar me tregtarët Persian në Indi.

Pastaj, në fillim 550s, dy murgjit sukses në vezë kontrabandimin e krimba mëndafshi nga Azia Qendrore përsëri në Konstandinopojë, dhe mëndafshi u bë një produkt indigjene bizantine. Ari dhe argjendi ishin të minuara në Ballkan, Anatolia, Armenia, Qipro, Egjipt dhe Nubia.

Scene nga jeta e përditshme në një mozaik nga Pallati i Madh i Stambollit, në fillim të shekullit 6 Në fillim të Justinian I i mbretërimit ai kishte trashëguar një 28.800.000 tepricë solidi (400.000 £ e artë) në vendin e thesarit perandorak nga Anastasius I dhe Justin I.

Nën sundimin e Justinianit, janë marrë masa për të luftuar korrupsionin në krahinat dhe për të bërë mbledhjen e taksave më të efektshme. fuqia më e madhe administrative u është dhënë për të dy udhëheqësit e prefekturave dhe të krahinave, ndërsa pushtet ishte marrë nga vicariates e dioqezat, të cilat një numër i ishin hequr. Trendi i përgjithshëm ishte drejt një thjeshtësim të infrastrukturës administrative.

Sipas Brown (1971), profesionalizimin rritjen e mbledhjes së taksave ka shumë për të shkatërruar strukturat tradicionale të jetës provinciale, si ajo dobësuar autonominë e këshillave të qytetit në greqisht qytete.

Është llogaritur që para se të Justinian I i reconquests shteti kishte një të ardhura vjetore prej 5.000.000 solidi në vitin 530, por pas reconquests e tij, të ardhurat vjetore është rritur në 6.000.000 në vitin 550 solidi.

Gjatë gjithë sundimit të Justinianit, qytetet dhe fshatrat e Lindjes perpara, edhe pse Antiokisë ishte goditur nga dy tërmete (526, 528) dhe shkarkoi dhe evakuuar nga persët (540). Justiniani kishte rindërtuar të qytetit, por në një shkallë pak më të vogla. [94] Disa e konsiderojnë Justiniani “i fundit e Romakëve,” sepse ai është i fundit perandor romak të flasin latinisht. Përkundër të gjitha këtyre masave, perandoria e pësoi disa pengesa të mëdha në rrjedhën e shekullit të 6. I pari ishte murtaja, e cila zgjati 541-543 dhe, nga decimating popullsia e perandorisë së, e krijuar ndoshta një pamjaftueshmëri të punës dhe një rritje e pagave.

Mungesa e fuqisë punëtore çuar edhe në një rritje të konsiderueshme në numrin e “barbarë” në ushtritë bizantine pas 540s e hershme. luftë e zgjatur në Itali dhe në luftërat me persët vetë hedhur një barrë të rëndë për burimet e perandorisë, dhe Justiniani u kritikua për pakësimin e shërbimit të drejtuar nga qeveria post, i cili ai kufizuar vetëm në një rrugë me rëndësi ushtarake lindore.

(Pjesë nga teksti u huazuan nga një shkrim i Will Wyeth dhe Wikipwedia)