Ja kush është veprimtaria patriotike dhe atdhetare e të flaktit, Pretash Zeka

Nga Dede Kole Miri 

Ne nje kuvend burrash ne vitin e 1911 kure ai mobilizonte Kojasit per lufte.Pretash Zeken e pyesin po ti Bajraktar ku po je kaqe  i madhe.  Pretash Zeka ua kthen e kam shume kollaj sepse jam ne mesin e atyre shtepive Malesore ku seicila eshte ne gjendje qe ta qese nje  Bajraktare

Po ne keto kohe ne Koje vijne Isa Boletini  Gjergj Fishta dhe Luigj Gurakuqi ku i pranishem ishte edhe Pretash Zeka ,Isa Boletini i thote Gjergj Fishtes Turku po na shkel edhe ma shume pase vitit 1907 kure na i pat dhane disa te drejta po i thote Fishta ,e shohe dhe e di, Isa Boletini i drejtohet Fishtes a vjen diten e Diell ne Kishe ti kallxojme popullit se c ka duhet ma ba Fishta i thote po vi.Gjat meshes se shejte Gjergj Fishta ne mese tjerash thote ju e dini se kushe jane fuguret,ato jane eterit e besimit ne zote

prandaj me i ndihmua atdheut duhet me shite fuguret e me ble koburet.e kete role me pase e luan Pretash Zeka me bashkepuntoret e tij.

Ne vitin 1918  me Dom Pjeter Harapin bisedohet ne Shkoder,se do te organizohet nje protest shume e madhe perseri ne krye te djemeve te Kojes edhe ketu eshte Bajraktari Pretash Zeka.ne kerkesen e bere thujej,se i drejtohna Mbretit te Shqiperise,te Italise, e te Etiopise qe me na i dhan Zyrat dhe zyrtaret ne ghuhen Shqipe,e ma na lane aty ku jemi gjithmone ne prehen te Shqipnise.e nje prej gishtave te vume per firme eshte edhe gishti i Pretash Zekes ky dokument gjindet ne Vjen te Austrise.

Ne vitin 1944 ishe Jugosllavia shpall clirimin dhe serish kerkon ti manipuloje e mashtroje Malesoret,ne mes tyre edhe Pretash Zeken duke kerkuar tu japin Pensionin e quajtur GORACKA.Pretash Zeka i urte atdhetar dhe i vendosur,u pergjigjet po pse nuk ia jepni dikujt qe ka punuar per ju se une nuk e meritoj,sepse une nuk kam punuar kurre per ju,dhe po ju them prap se sa te jem gjalle nuk do te punoj per ju por vetem e vetem per popullin dhe kombin shqiptar dhe interresat e tije.

Pretash Zeka i lindur ne vitin 1882 ka nderruare jete ne vitin 1962. ne vitin 2004 Familja dhe fisi Ulaj ose pasardhesit e Pretash Zekes pase kerkese edhe te banoreve te Kojes brenda e jashte vendit ne bashkepunim edhe me kishen Katolike,vendosen ne Koje Shtatoren e Bajraktarit Pretash Zeka atdhetarit te denje, luftetarit te pa mposhtur,dhe flamurtarit te nderuar.