Ja cilat janë familjet qe iu sekuestrua floriri pas luftes nga regjimi komunist

“Ligji i tatimit te jashtezakonshem”, i leshuar nga qeveria komuniste shqiptare qe synonte sekuestrimin e sasive te floririt, preku me qindra familje shqiptare, te cilat u detyruan qe t’i jepnin lamtumire pasurise se tyre te trasheguar apo te shumefishuar gjate viteve. Kryeqyteti, Tirana, pati edhe numrin me te madh te “familjeve te lara ne flori”, te cilave iu sekuestrua floriri qe posedonin, me vlere qe kapnin shuma marramendese. Por zbatimi i ketij ligji nuk njohu meshire edhe per familjet e pasura ne qytetet kryesore te vendit, si ne Korçe, Elbasan, Durres, Gjirokaster, Vlore, Sarande etj., ku komisionet tatimore perpiluan menjehere pas daljes se ligjit, “listat e zeza” me emrat e familjeve qe do te tatoheshin.

Fati i familjeve milionere

Perfundimi i Luftes se Dyte Boterore gjeti me shume se 42 familje tiranase, pasuria e te cilave kalonte shumen e 1 milion frangave ari. Por pas miratimit te ligjit per tatimin e jashtezakonshem, familjet ne fjale u kthyen ne epiqender te zbatimit te tij, duke u sekuestruar pasurite e tyre. Familja Shenko ishte ajo qe e pesoi me shume nga ligji ne fjale, duke i dorezuar qeverise komuniste te asaj kohe shumen rekord per kryeqytetin, duke paguar me shume se 27 milione franga ari. Shuma marramendese per kohen u detyruan qe te paguanin edhe familjet e pasura ne qytetet kryesore te vendit, te cilat u kthyen ne objekt te sekuestrimit te pasurive te tyre nga ana e qeverise. Dorezimi dhe sekuestrimi i pasurive te vena, kryesisht ato ne flori, sigurisht qe ishte nje proces shume i veshtire per familjet e pasura shqiptare, te cilat ishin perballe shkaterrimit ekonomik te tyre. Shume prej pjestareve te ketyre familjeve iu nenshtruan torturave te dhunshme, pasi nuk pranonin te tregonin se ku e fshihnin pasurine e tyre dhe per t’ia u dorezuar ate me pas autoriteteve shteterore. Sipas dokumentacionit te kohes, nje pjese e konsiderueshme e perfaqesuesve te ketyre familjeve u burgosen, madje disa prej tyre gjeteen edhe vdekjen gjate torturave dhe masave shtrenguese qe pesuan.

Dokumentet

Mbi bazen e disa dokumenteve dhe shkrimeve te ndryshme, organet e Ministrise se Puneve te Brendshme te regjimit komunist kane deklaruar si shume shifren 43 816 682 monedha te sekuestruara, me nje peshe prej 320 000 kg ar, ose 320 tone. Mbeshtetur ne dokumente, komunistet kur erdhen ne pushtet deklaruan se gjeten ne Banken Kombetare Shqiptare sasine prej 90 kilogramesh ar. Ndonese ne Thesarin e Shtetit ndodheshin vetem 90 kg ar, ne duar te popullates shqiptare ndodheshin rreth 320 ton ar. Megjithate, po sipas dokumenteve shteterore, ne fund te vitit 1938, ne Thesarin e Shtetit gjendeshin 2400 kg ar, ose 2.4 tone. Qytetaret shqiptare zoteronin shume here me teper ar sesa kishte Thesari i Shtetit. Ne mbarim te luftes, Shqiperia rezultonte si vendi me i pasur i Ballkanit, sidomos persa u takonte rezervave te arit dhe rezervave te tjera ekonomike.

LISTA

Tirana

Familjet “Tatimi i vertetuar”:

1-Vllazen Kazazi 16.430.000

2-Vllazen Çoka 14.990.000

3-Murat Begeja & vellezerit 5.774.000

4-Hysen Ali Mehmeti 3.902.000

5-Osman Vaqarri 1.440.000

6-Besnik Tugu 614.000

7-Ramazan Konçi 1.946.268

8-Ymer & Sali Beqiri 614.000

9-Sadik Kazazi 398.000

10-Abdulla Turkeshi 2.433.200

11-Ismail Fortuzi 224.000

12-Qamil Dibra 1.870.290

13-Bijte e Gaqi Oparit 371.000

14-Manol Kume 6.832.400

15-Vllazen Tase 3.974.000

16-Jusuf Kruja 3.830.000

17-Vllaznia Mehmeti 126.000

18-Ramazan Zdrava 130.850

19-Halit Mani 143.000

20-Vath Baroni 130.850

21-Abdulla Alliu & nipat 163.250

22-Mehmet Tugu 2.750.000

23-Mezini & Kasmi 126.800

24-Qamil Hoti 264.500

25-Hysen Drishti 143.000

26-Filip Korra 2.259.000

27-Fetah Kasmi 126.800

28-Mustafa Kasmi 224.250

29-Vllazen Loxha 749.000

30-Ramazan Berberolli 622.100

31-Mersin Konçi 668.000

32-Sefedin Zhubi 159.200

33-Qamil Zhubi 203.750

34-A.Qoshja & I.Deliu 1.566.000

35-Mehmet Kasmi 830.000

36-Vellezerit Dushi 1.606.320

37-Gjon Laca 884.000

38-Vllazen Spahija 325.250

39-Kasmi & Ferra 252.250

40-Iliaz Dajçi 126.800

41-Xhevat Gabeci 830.000

42-Xhundi Sheko & bijte 27.950.000

43-Pashuk Bib Miraka 1.755.000

44-Xhemal Begeja 143.000

45-Ibrahim Begeja 1.440.000

46-Qamil Shtiza 126.000

Korça

1-Vellazeria Qirjako

2-Vellazeria Abeshi

3-Vellazeria Stase

4-Kristaq Cingo

5-Thoma Plasati

6-Vellazeria Katro

7-Hari Kristo Samara

8-Vellazeria Gjezi

9-Vellezerit Qirinxhi

10-Ligor Jani

11-Vellazeria Plasa

12-Vellazeria Lako

13-Vangjel e Gaqo Turtulli

14-Vellazeria Balli

15-Vasil Pepo

16-Jankulla Çekani

17-Sotir Mborja

18-Dhimiter Bino

19-Refail Terova

20-Pandi Mulla

21-Pandeli Nora

22-Anastas Pilika & Angjeli Stavraq Ballauri

23-Dhimiter Peço

24-Vangjo Serani

25-Vellezerit Katundi

26-Llambi Kiço Zahara

27-Vellezerit Pllaha

28-Sotir Bicolli

29-Vellezerit Terova

30-Thoma Thomo

31-Vellazeria Barçe

32- Familja Ypi

33-Familja Ziko

34-Familja Bopi

35-Familja Fundo

36-Familja Kondi

37-Familja Opari Berati

38- Familja Hoxha

39- Familja Hushi

40- Familja Çullaku

41- Familja Dardha

42- Familja Konicoti

43- Familja Kuçi

44- Familja Vrioni etj.

Durresi

Familja Dovana

Familja Shijaku

Familja Dibra

Familja Dushi

Famikja Hamdija

Familja Zagoridha

Familja Mushketa

Familja Leka Dakoli

Familja Nushi

Familja Vangjeli

Familja Beshiri etj.

Elbasani

Familja Domi

Familja Kazazi

Familja Bakalli

Familja Mehja

Familja Velencja

Familja Miraku

Familja Hastopalli

Familja Kopili

Familja Bebi

Familja Kulla

Familja Dodbiba

Familja Shkodra

Familja Shiku etj.

Gjirokastra

Familja Liti

Familja Mezini

Familja Omari

Familja Toila

Familja Tushe

Familja Selfo

Familja Çoçoli

Familja Xhiko

Familja Totozani etj.

Vlora

Familja Bisholli

Familja Bezani

Familja Bitri

Familja Busheka

Familja Çili

Familja Hoxha

Familja Shuka

Familja Sorra

Familja Levi

Familja Jakseli

Familja Strati

Familja Jonuzi

Familja Gurabardhi

Familja Qazimi etj.

Shkodra

Familja Pistuli

Familja Topalli

Familja Muka

Familja Kaçulini

Familja Vjerdha

Familja Rroji

Familja Anamali

Familja Bakalli

Familja Bushati

Familja Kraja

Familja Daberdaku

Familja Koka

Familja Hoti

Familja Gjoka

Familja Luka

Familja Mati

Familja Sokoli

Familja Karehamni

Familja Pogu

Familja Tahiri

Familja Tepelia

Familja Serreqi

Familja Luka

Familja Mati

Familja Pogu etj.

Saranda

Familja Çelo

Familja Harito

Familja Llambro

Familja Rushiti

Familja Muzina etj.

/javanews