I ftohti dhe sistemi kardiovaskular, kujdesi që duhet të keni. Kardiologu, Dr. Leonidha Peppo, keshillon

Tashme ne keto dite shume te ftohta te dimrit te ashper paraqiten ne spital, poliklinika, ne regjim shtepie te semure ne gjendje te ndryshme shendetesore, njerez pa pasur semundje, ne mosha te ndryshme qe nga ata qe preken me teper sic jane femijet apo te moshuarit, por edhe te tjere ndermjet kesaj moshe.

Por qellimi i ketij sherbimi eshte ti bej me dije se cfare pesojne te semuret kardiak ,cfare masash vetjake dhe ndihme mjeksore nga personeli i kualifikuar, mjeke, ndihmesmjeke apo infermier sidomos ne zonat e gjera ku sherbimi eshte me i veshtire apo ska te tille pa te dhe per te cilet qeveria ka bere oferta te mira per ata qe pranojne te shkojne ne keto zona .

Propozimi i lavderueshem qe ju sherbejne njerezve ne nevoje dhe mjekeve gjithashtu.

Te kthehemi tek tematika  e ketij shkrimi cfare ndodh ne te semuret kardiovaskulare ne klima te ftohta me lageshtire e temperature te ulura?

Ne keto kushte klimaterike te deritanishme te keqija fillon e rritet tensioni i gjakut, shtohen te rrahurat e zemres, frymemarrja shpejtohet, qarkullimi i gjakut behet i veshtire sepse enet e tij ngushtohen pra kembet mezi levizin edhe truri furnizohet  pikerisht prej tij fillon e vuan duke shfaqur shenjat e saj qe quhet ishemie trurit me pasojat e saj. Te rrezikuar jane ata qe pijne duhan, te semuret me diabet( semundja e sheqerit) me semundje kronike te mushkerive apo te veshkave.

Pra te fillojme me semundjet e zemres. Ngritja e tensionit te gjakut rrezikon infarkt te zemres edhe te trurit si edhe ata qe vuajne nga damaret sepse kerkojne  me teper oksigjen dhe kjo gjendje  nuk ja mundeson kete gje.

Natyrisht kjo eshte me e rende, ata qe dikur vuajten  nga keto semundje shtohen rrahjet e zemres qe keto cojne ne insificence kardiake gjendje mjafte e rende dhe e veshtire per tu kuruar dhe ndjekur me sukses qe i semuri te beje jete cilesore dhe te mbijetoj gjate .

Kjo kerkon konsulta te vazhdueshme dhe qendrim prane mjekut duke zbatuar keshillat e tij dhe marre me rregull barnat e demostruar qe kerkon semundja. Duhet permendur qe i ftohti  sjell grip bronkopnemumoni, semundje te veshkave apo crregullime  te zorreve te cilat rendojne shendetin e ketyre  te semureve me pamjaftueshmerine te punes se zemres(koronareve) te cilat rrezikojne infarkt te zemres apo tashme te njohur klima e ftohte, lageshtira shtojne rendim te gjendjes duke rritur nevojat per oksigjen qe nuk mjaftojne ne keto kushte. keto kombinohen edhe me crregullim te rithmit te zemres qe i shtohet rrezikshmerise te vete semundjes baze duke rrezikuar edhe jeten .Edhe pa gje s’rrinin pa u prekur  ata ate deklaruara me crregullim te rrahjes te zemres duke u renduar akoma me teper jane te njohura  edhe goditjet ne tru nga klima e ftohte dhe rrahjet e crregullta te zemres.

Pale te mendosh qe te kete kombinim ete gjithe te ketyre semundjeve duke u shtuar qe jane te pranishme ne moshat e perparuara dhe me teper kurkane fatin e keq te kene edhe diabet qe pervec rrezikut qe ka vete por endon edhe giagnoza e pranishme. Por kane te drejte  te ruhen edhe te semuret kronike te mushkerive te gatshem te akutizohen- periudhat e ftohta .

Aty mungon oksigjeni normalisht por duke shtuar edhe ftohjen e herepasheshme shtohet mungesa e oksigjenit dhe rendon edhe organet e tjera .

Por gati jane te semure edhe organet e barkut qe crregullojne dhe vuajne gjithe trupin.

Pra gjithe keto qe thame te lajmerojne qe te rritet kujdesi sigurisht veshjet e ngrohta te ditura nga te gjithe por qe duhen zbatuar rigorozisht, kufizimin e daljevej ashte banesave te ngrohta port e shoqeruar domosdoshmerisht me marrjen e rregullt te barnave te dhena nga mjeku duke shtuar edhe zbatimin e keshillave te nevojshme.

Shembujt jane te shumte e fatkeqesisht te pranishme te rendimit apo edhe fatale ne klimen e ftohte, keto i permendem per te qene vigjilent e jo per frike

Arrihen nepermjet rritjes te nivelit kulturor e mjekesor te populates nepermjet ndjekjes te emisioneve te medias, lidhjes te ngushte me mjeket.

Edhe konferenca vjetore e shoqates shqipetare te kardiologjise me temat e shumta te trajtuara, specifike  ku ato te thena pas nderhyrjeve kirugjikale si ato By-Pass te koronareve apo te valvulave  te diskutuara dhe mjekimi plotesues eshte i domosdoshem..

Permendim me force duhanpiresit te shendoshet,dhjamosja,ushqimet me yndyre shtazore, tensioni i larte i gjakut, origjina familiare per semundje, diabeti, tipi i njeriut, ngarkesat psikologjike  jane te rrezikuar per tu semurur dhe te marrin keshillat e duhura.

Dr. Leonidha Peppo

Poliklinika 4