Emblemat e dyerve të mëdha në Pargë të Çamërisë, mes të cilave familja Bulgari – e mirënjohur sot në modë

Arben Llalla

Në këtë foto tregohen familjet e mëdha në Pargë të Çamërisë. Vihen re që shumica e tyre kanë emra të njohura të familjeve shqiptare.

Dallohet qartë se njëra nga dyert e mëdha ka shqiponjën e zezë me fushë të kuqe.

Disa nga këto familje janë të njohura në histori se janë shqiptare, por që kanë patur mjaft emër në kontinent gjatë Mesjetës dhe periudhën e Rilindjes Evropiane.

Disa nga këto familje me nam janë: Kapodistria, familja nga rrjedh Elena Gjika, aristokratja e njohur, shkrimtare dhe mbështetëse e pakursyer e Jeronim De Radës.

Kemi familjet Barbati, Avloniti, Marmora, e cila ka shqiponjën kuq e zi si emblemë të në stemën e saj.

Kemi më tej Bashan, Kapadoka, i cili gjithashtu ka shqiponjën, Polila, Goneni, Proshalendi, Alpuza, Beneviti, Luçani.

Natyrisht tërheq vëmendjen familja Bulgari, e cila është e njohur sot e kësaj dite në Itali dhe në gjithë botën në sipërmarrjen e modës. Një studim i profesor Aleksandër Meksit zbulon rrënjët shqiptare të kësaj familje.