Disa shtete po nisin hapjen e bizneseve edhe pse numri i viktimave në SHBA kalon 50 mijë!

Tre shtete amerikane kanë lejuar disa dyqane të rihapen pas masave të vendosura për të frenuar përhapjen e koronavirusit, pasi numri i të vdekurve në vend kaloi 51,000. Sallonet dhe spa-të mund të rihapen në Georgia dhe Oklahoma ndërsa Alaska hoqi kufizimet për restorantet.

Të Premten, Presidenti Donald Trump doli nga një konferencë më e shkurtër se zakonisht, duke refuzuar të pranojë pyetje. Ai është përballur me kritika pasi sugjeroi që injektimi i dezinfektuesve shtëpiak tek pacientët mund të ishte i dobishëm.

Vërejtjet e tij janë dënuar si të rrezikshme nga mjekët dhe prodhuesit. Dezinfektuesit janë substanca të rrezikshme dhe mund të jenë helmuese nëse gëlltiten, dhe madje ekspozimi i jashtëm mund të jetë i rrezikshëm për lëkurën, sytë dhe sistemin e frymëmarrjes.

Trump tha të Premten se komentet – të bëra në një konferencë shtypi një ditë më parë – ishin sarkastike dhe u morën jashtë kontekstit. Konsumatorët që vizitojnë bizneset e rihapura në Georgia, Oklahoma dhe Alaska do të pritet të vazhdojnë t’i përmbahen masave për distancimin shoqëror. Por disa qytete dhe zona kanë vendosur të mbajnë ende mbylljet e tyre në vend.

Në Georgia, e cila po realizon një nga rihapjet më të shpejta në vend, si lokalet e bowling-ut, spa-të, sallone për flokë dhe thonj, sallone tatuazhesh dhe biznese të tjera të kujdesit personal që do të lejohen të rifillojnë operimet. Të hënën, restorantet dhe teatrot do të lejohen të hapen përsëri.

Me pretendimet e papunësisë që arrijnë në 26 milion njerëz – ose rreth 15% të popullsisë – që nga mesi i marsit, shumë shtete amerikane po ndiejnë presionin për të rifilluar tregtinë.

Por ekspertët e shëndetit kanë paralajmëruar se hapat mund të ndodhin shumë shpejt, mes frikës se mund të shkaktojnë një valë tjetër të infeksioneve. Pasi u kritikua nga Trump, Guvernatori i Georgia, Brian Kemp shtrëngoi disa nga kërkesat për kanalizime dhe distanca sociale për restorantet.(BBC)

E . S / SCAN