Çfarë tha Presidenti John F. Kennedy në fjalimin e tij parë Universitetit Amerikan, për rrezikun e armëve bërthamore dhe paqen?

ME 10 qershor 1963 Kenedi mbajti adresën e fillimit në Universitetin Amerikan në Washington DC , ” për të diskutuar një temë për të cilën shumë shpesh injoranca pasur dhe e vërteta është shumë e rrallë perceptohet – por kjo është tema më e rëndësishme mbi tokë : e paqes botërore … unë flas për paqe për shkak të fytyrës së re të luftës … në një kohë kur një armë bërthamore njëjës përmban dhjetë herë forcën shpërthyese dorëzuar nga të gjitha forcat aleate në luftën e Dytë Botërore … një moshë kurvdekjeprurës helmet e prodhuara nga një shkëmbim bërthamor do të kryhet nga era dhe ajrit dhe tokës si dhe pasardhësve me cepat e globit dhe për brezat ende të palindur … unë flas për paqe , pra , si në fund të nevojshëm racional të njerëzve racionale … paqja botërore , si paqe në komunitet , nuk kërkon që çdo njeri e dua fqinjin e tij – ai vetëm kërkon që ata të jetojnë së bashku në tolerancë të ndërsjellë … problemet tona janë bërë nga njeri – prandaj ato mund të zgjidhen nga njeriu . Dhe njeriu mund të jetë aq i madh si ai dëshiron . ” presidenti bëri edhe dy paralajmërime – se sovjetikët kishin shprehur dëshirën për të negociuar një marrëveshje për ndalimin e provave bërthamore dhe se SHBA kishte shtyrë teste atmosferike .planifikuara