Analiza e mediave gjermane-Merkel kundër Ramës, e shqetësuar nga nacionalizmi i ri

Media gjermane “Der Tagesspigel”, në një artikull me titullim “Frika ndaj nacionalizmit” thekson se kancelarja Merkel është rreptësisht kundër një shkëmbimi territorial mes Kosovës dhe Serbisë. Nga ana tjetër, kjo media thotë se Berlini është kundër edhe ndaj deklaratave të Ramës për “Shqipërinë e Madhe”, me arsyen se ka frikë nga nacionalizmi i ri në Ballkan. Në vijim, pjesë nga shkrimi
***
Presidenti francez së bashku me kancelaren Angela Merkel (CDU) ishin nismëtarët e mbledhjes në të cilën ishin udhëheqësit e gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor (Serbia, Kosovës, Maqedonisë Veriore, Shqipëria, Bosnjë-Hercegovina dhe Mali i Zi), si dhe dy shtete të BE-së si Kroacia dhe Sllovenia.
Ideja e një shkëmbimi territorial u iniciua nga Vuçiç dhe Thaçi në një forum evropian në Alpbach, Austri, në gusht të vitit të kaluar. Detajet nuk i përmendën presidentët e Serbisë dhe Kosovës. Përsëri dhe përsëri flitet se një pjesë e Kosovës veriore, e banuar nga serbët mund të këmbehet. Në kthim, Lugina e Preshevës në jug-perëndim të Serbisë, ku kryesisht shqiptarët janë në shtëpi, mund të inkorporohen në Kosovë. Merkel është rreptësisht kundër një shkëmbimi të tillë territorial. Frika e tyre është se një demarkacion i ri përgjatë vijave ndarëse etnike mund të shkaktojë një efekte fatale në Ballkan. Për shembull, Presidenti i Shqipërisë Edi Rama ka ambicie të Shqipërisë së Madhe përfshirë shqiptarët në Kosovë, Serbi, Maqedoni dhe Mal të Zi. Në përpjekjen e saj për të ndalur nacionalizmin e ri dhe demarkacionin e ri, Merkel mbështetet nga ekspertë të politikës së jashtme në të gjitha partitë në Berlin. Në Berlin, pikëpamje, megjithatë, nuk është se çelësi për paqen në Serbi dhe Kosovë nuk është në një shkëmbim të tokës, por në një përfundim të suksesshëm të bisedimeve që filluan në 2011.