Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës bën thirrje që zgjedhjet e 30 qershorit të zhvillohen në mënyrë të qetë dhe transparente

Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës i bën thirrje të gjithë udhëheqësve politikë, zyrtarëve të qeverisë, agjencive të sigurisë dhe qytetarëve shqiptarë që të sigurohen që zgjedhjet e 30 qershorit të zhvillohen në mënyrë të qetë dhe transparente. Ne nxisim udhëheqësit politikë të refuzojnë çdo dhe të gjitha llojet e dhunës, apo çdo përpjekje për të penguar procesin zgjedhor apo edhe të drejtën e çdo qytetari për të votuar. Dhuna nuk është një mënyrë legjitime e të shprehurit politik. Ata që përfshihen në akte dhune duhen hetuar me të gjithë fuqinë e ligjit.
Shtetet e Bashkuara do të kenë ekipe vëzhguesish në qendrat e votimit dhe qendrat e numërimit në mbarë Shqipërinë. Ne do të mbështetemi në raportin e OSBE/ODIHR-it për të vlerësuar rregullsinë e votimit.
Ne nxisim udhëheqësit politikë që, pas zgjedhjeve të së dielës, të rikthejnë vëmendjen e tyre në forcimin e institucioneve demokratike shqiptare dhe zbatimin e ligjit, përfshirë edhe ecjen përpara me ngritjen e një Gjykate Kushtetuese të drejtuar nga gjykatës të cilët e kanë kaluar vetingun. Miratimi i reformave zgjedhore dhe zbatimi i reformës në drejtësi janë thelbësore për aspiratat europiane të Shqipërisë dhe për ngritjen e demokracisë së fortë që i shërben të gjithë shqiptarëve.

🇺🇸️ ️ | The U.S. Embassy calls on all political leaders, government officials, security personnel, and citizens of Albania to ensure that the elections on June 30 are conducted in an orderly and transparent manner. We urge political leaders to reject any and all forms of violence, or any attempts to disrupt the electoral process or otherwise interfere with another citizen’s right to vote. Violence is not a legitimate form of political expression. Those who choose to engage in violence should be prosecuted to the full extent of the law.
The United States will have teams of election observers monitoring polling stations and counting centers across Albania. We will look to the OSCE/ODIHR for its report evaluating the conduct of the vote.
We urge political leaders following Sunday’s election to return their focus to strengthening Albania’s democratic institutions and the rule of law, including by moving forward with the establishment of a Constitutional Court headed by vetted judges. Adopting electoral reforms and implementing justice reform are key to Albania’s EU aspirations and creating the strong democracy that serves all Albanians.