Koronavirusi kinez, virusi vdekjeprurës, cilat janë simptomat dhe a rrezikon Shqipëria?!

Alarmi është dhënë. E gjithë bota ka marrë masat dhe është e përgatitur të mbajë larg kërcënimin e virusit kinez. Evropa konsiderohet zonë e pastër, por rrezikut i bëhet pallë me masa paraprake. Edhe Shqipëria duhet të jetë e njohur me rrezikun potencial te ketij virusi.

Teknikisht, koronavirusi kinez quhet virusi kinez dhe po kthehet në një epidemi të vërtetë. Përhapja e tij në fakt ka kapërcyer kufijtë e Kinës. Edhe në Shqipëri, aq shumë njerëz shqetësohen për ardhjen e mundshme të kësaj sëmundjeje. Në fakt, dikush pyet veten se cilat mund të jenë simptomat dhe rreziqet e kontraktimit të kësaj patologjie.

 

Deri më tani, 56 vdekje nga koronavirusi janë konfirmuar, ndërsa më shumë se 600 janë raportuar. Këto vdekje kanë ndodhur të gjitha në Wuhan, kryeqyteti i provincës së Hubei, qyteti nga origjina e virusit dhe në të cilin është përhapur.

Duke kaluar në simptomat e virusit kinez, ato ngjasojnë me ato të pneumonisë. Prandaj mund të shfaqen ethe të larta, vështirësi në frymëmarrje, të ftohtë dhe dobësi të përgjithshme. Gjithashtu për të mos përjashtuar është marramendja dhe dhimbja e kokës. Transmetimi mund të bëhet si nga ajri ashtu edhe nga kontakti.

Periudha e inkubacionit në vend të kësaj varion nga një minimum prej dy deri në maksimum dhjetë ditë. Sa i përket rreziqeve për Shqipërinë, “rekomandohet shtyrja e të gjitha udhëtimeve në zonën e Wuhan”.

Sipas virologut Guido Antonelli, profesor në Universitetin Sapienza të Romës, është e mundur që virusi kinez të “arrij në Evropë”. Doktori më pas shtoi se është e vështirë të kufizosh koronavirusin sepse është “një virus ajror” dhe se “situata mund të jetë shumë shqetësuese”./noa.al