BE, 100 mld euro për mbrojtjen e vendeve të punës, Von der Leyen: “Ky do të jetë Plani ynë Marshall”

Duke pritur për të kapërcyer ngërçin në Mes dhe Coronabond, Komisioni Evropian zyrtarisht fillon instrumentin e tij të parë antikrizë. Ky është SURE, një fond evropian kundër papunësisë (akronim për Mbështetje për të zbutur rreziqet e papunësisë në raste urgjence), i cili, përmes 25 miliardë garancive vullnetare nga Shtetet anëtare, do të lejojë financimin e “fondeve integruese” kombëtare ose skemave të ngjashme për mbrojtjen e vendit të punës.

Për më tepër, përdorimi i fondeve që nuk janë angazhuar për kohezionin social (fondi i zhvillimit rajonal, fondi social dhe fondi i kohezionit) për të mobilizuar burimet për t’u marrë me efektet e krizës shëndetësore do të bëhen fleksibël.

Von der Leyen: “Duhen përgjigje të forta. Buxheti Evropian do të jetë plani ynë Marshall”

Për të përballuar krizën e koronavirusit “nevojiten vetëm përgjigjet më të forta: ne duhet të përdorim çdo mjet në dispozicionin tonë. Çdo euro në dispozicion në buxhetin e BE-së do të ridrejtohet për të përballuar krizën, çdo rregull do të lehtësohet për të lejuar që fondet të rrjedhin shpejt dhe në mënyrë efektive” tha Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, kur prezantoi programin.

“Me një instrument të ri të solidaritetit, ne do të mobilizojmë 100 miliardë për t’i mbajtur njerëzit në punët e tyre dhe për të mbështetur bizneset – shtoi ajo – ne po bashkojmë forcat me Shtetet Anëtare për të shpëtuar jetë dhe për të mbrojtur jetesën. Ky është solidariteti evropian. ”

G.K / SCAN